Politiek, een gevaarlijk beroep voor Boliviaanse vrouwen

Vrouwen die zich in Bolivia in de politiek wagen, beginnen een riskante onderneming. Tientallen klachten over geweld tegen politica’s blijven onbestraft. Een wet om vrouwen in openbare functies te beschermen, wacht al negen jaar op zijn goedkeuring.
Het is de hoogste tijd dat vrouwelijke politici wettelijke bescherming krijgen, zegt
María Eugenia Rojas, hoofd van de Vereniging van Vrouwelijke gemeenteraadsleden van Bolivia (Acobol). Ze vindt dat het parlement ongevoelig blijft voor de eis. De komst van president Evo Morales, die een nieuwe grondwet liet goedkeuren die de vrouwen aanzienlijk meer rechten geeft, heeft daar niets aan veranderd.

Voorbeelden van agressie tegen vrouwen zijn legio. Bij Acobol alleen al zijn de laatste jaren meer dan tweehonderd klachten binnengekomen, onder meer een zwanger gemeenteraadslid dat haar baby verloren heeft en een politica die verkracht is. Het geweld komt op alle niveaus voor maar vooral in dorpen op het platteland, zegt Rojas.

Achter het geweld tegen politica’s schuilt de weerstand om de uitoefening van de macht en het beheer van de middelen af te staan, zegt Rojas.

Geen straf



Tot nog toe werd geen enkele agressor gestraft, zegt Rojas. Daarom werd negen jaar geleden een wetsvoorstel ingediend dat politieke geweld tegen vrouwen moet beteugelen. In Latijns-Amerika heeft alleen Ecuador een gelijkaardige wet.

“Een wet alleen volstaat niet, maar het is een fundamentele stap en een mijlpaal omdat het een referentiekader biedt”, zegt Patricia Flores, adjunct van de Boliviaanse ombudsman. “Hij beperkt zich niet tot een waarschuwing maar bestraft het als een delict.”

Een van de vroegere pleitbezorgers van het wetsvoorstel is nu minister van Justitie Celima Torrico. Ze wil dat de nieuwe wet ook mannelijke politici bescherming biedt. Vrouwenorganisaties dringen aan op een wet specifiek voor vrouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.