Politiek steekspel tussen VS en Rusland

Rusland trekt zich terug uit een overeenkomst voor misdaad- en drugsbestrijding met de Verenigde Staten. De Russische regering acht de samenwerking niet langer relevant, liet premier Dmitri Medvedev Washington op woensdag 30 januari weten. Deze schikking volgt een reeks andere beslissingen van beide landen, die de relatie tussen de twee grootmachten niet ten goede komt.

De samenwerking bestond vooral uit Amerikaanse financiële hulp voor het bestrijden van corruptie, mensenhandel en drugshandel in Rusland. De regeling heeft ruim tien jaar geduurd en naar verluidt heeft de VS in het eerste jaar zeker 370.000 euro aan Rusland geschonken. Volgens Aleksej Poesjkov, voorzitter van de Doema-commissie voor Buitenlandse Zaken, zal de beslissing de banden met de VS niet schaden. Rusland is prima in staat zijn binnenlandse besognes op te lossen zonder hulp van buitenaf, zei hij in de Washington Post.

Nieuwe maatregelen

In december nam het Russische parlement de Dima Jakovlev-wet aan. Die wet verbiedt Amerikanen om Russische kinderen te adopteren. De wet is vernoemd naar een geadopteerd Russisch jongetje dat in 2009 overleed doordat zijn Amerikaanse adoptievader hem vergat uit de auto te halen tijdens een warme dag.

De Russische adoptiewet is een reactie op de Magnitskywet die de Amerikaanse president Obama enkele weken daarvóór ondertekende. Russen kunnen nu onmogelijk een Amerikaans visum krijgen als zij betrokken zijn bij het schenden van mensenrechten. Die Magnitskywet stelt sancties in het vooruitzicht voor Russische functionarissen die waren betrokken bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitsky. Die stierf in een Russische gevangeniscel, nadat hij een omvangrijke fraude aan het licht had gebracht.

Vorige week nog maakte de Verenigde Staten bekend zich terug te trekken uit een werkgroep die maatschappelijke organisaties in Rusland ondersteunt.

Russische isolatie

In de laatste zes maanden ondernam Rusland al meerdere stappen om inmengingen van de VS uit te sluiten. In juli vorig jaar nam Rusland een wet aan die ngo’s met buitenlandse financiering bestempelt als buitenlandse agenten, ofwel spionnen. Ook wil het land geen hulp meer van het internationale ontwikkelingsbureau United States Agency for International Development (USAID) en toon het geen intenties om het Nunn-Lugar-programma een derde keer te verlengen. Dit programma is gericht op de ontmanteling van nucleaire, chemische en biologische arsenalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.