Populisme dicteert Indiase begroting

De Indiase minister van Financiën, Pranab Mukherjee, heeft vandaag, maandag 28 februari, de jaarlijkse begroting voorgesteld. De economische groei zou volgend jaar stijgen van 8,5 naar 9 procent, terwijl de huidige inflatie van 8,4 procent zou dalen.

Een grote zorg is de stijging van de voedselprijzen met zeventien procent. Mukherjee beloofde daarom acties voor de voedselzekerheid. Er zal binnenkort in het parlement een nieuwe wet worden gestemd die goedkoop voedsel voor de armen moet garanderen. De regering zal ook meer investeren in opvoeding en gezondheid. De microfinancieringsindustrie krijgt dan weer 22 miljoen dollar om de liquiditeitscrisis, die het gevolg is van niet terugbetaalde leningen, te bestrijden. In totaal zullen de sociale uitgaven stijgen met zeventien procent.

Die hoge sociale uitgaven zorgen bij economen voor ongerustheid over het begrotingstekort. De overheid hoopt dat het tekort zal minderen van 5,1 procent van het bbp tot 4,6 procent van het bbp. Volgens econoom Rupa Rege Nitsure van de Barodabank in Mumbai zijn deze cijfers echter veel te optimistisch. De eenmalige inkomsten van de verkoop van telecomrechten van vorig jaar vallen immers weg. Bovendien zullen de subsidiekosten gevoelig toenemen als de olieprijzen boven de honderd dollar per vat blijven en als de overheid ook andere brandstoffen blijft subsidiëren.

Concurreren met China

Investeerders zijn dan weer niet tevreden over het uitblijven van hervormingen die nodig waren om de productiviteit te verhogen en om de concurrentie met China te kunnen aangaan. Voor Mukherjee ligt de nadruk niet op de grote hervormingen, maar wel op de verbeteringen in het leven van de gewone man. Sommige geldsubsidies voor voedsel en brandstof zullen al in maart rechtstreeks aan de consumenten worden uitgedeeld. Op die manier wil de overheid het subsidiesysteem efficiënter maken.

Mukherjee kondigde ook investeringen aan in infrastructuur en in de productiviteit van de landbouw. Die investeringen zijn belangrijk voor de economische groei en voor het terugdringen van de inflatie. Ontoereikende energievoorziening en wegen zijn momenteel knelpunten die veel geld kosten en de groei belemmeren. Van de groenten- en fruitteelt gaat bijvoorbeeld veertig procent verloren door slechte netwerken en het gebrek aan gekoelde opslagfaciliteiten.

Nakende verkiezingen

In vijf Indiase staten zijn er dit jaar verkiezingen. Eerste minister Manmohan Singh werd dit jaar bekritiseerd voor zijn aanpak van verschillende corruptieschandalen. India is bovendien gebonden door de inflatie, die straatprotesten en kritiek van de oppositie teweeg bracht. Voedsel- en brandstofsubsidies helpen die inflatie tegengaan en zijn populair bij de kiezers, maar verhogen de fiscale last van het land.

De Indiase oppositie noemt de begroting populistisch en teleurstellend en zegt dat er geen oplossingen zijn gevonden voor de voedselprijzen en de werkloosheid. Oppositieleider Sushma Swaraj betreurt dat er geen rekening wordt gehouden met de gewone burger. Het enige goede aan de begroting is volgens hem de loonsverhoging voor de medewerkers van het Anganwadi-kinderopvangcentrum. Voormalig minister van Financiën, Yashwant Sinha, vindt dat de begroting goed past bij het schuwe imago van de huidige minister: “Het is een flauwe begroting zonder enig spoor van hervormingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.