Portugal brandt het hardst

In Portugal is al 24 keer meer bos in vlammen opgegaan dan in Frankrijk. Ook in veel grotere landen als Spanje en Italië verkolen minder natuurgebieden. Portugal loopt steeds verder achterop bij de strijd tegen het vuur.

Portugal is het enige land in Zuid-Europa waar bosbranden vorig jaar nog meer schade aanrichtten dan het gemiddelde van de voorbije 25 jaar. Dat blijkt uit een studie van de Europese Unie. Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland hebben wel vooruitgang geboekt in de bestrijding van bosbranden.

De eerste zeven maanden van dit jaar brandde in Portugal een bosareaal af dat twee keer groter is dan de wouden die in het ruim vijf keer grotere Spanje door het vuur verteerd werden. Portugal kampt met extreme droogte en hitte. De eerste week van augustus werden in het binnenland temperaturen van 39 tot 43 graden opgemeten, wat aanleiding gaf tot nieuwe bosbranden. Maar Spanje heeft met net dezelfde problemen af te rekenen, en toch grijpt het vuur daar veel minder om zich heen.

Meer dan een derde van de bossen die de voorbije vijf jaar in Zuid-Europa in vlammen opgingen, stonden in Portugal. Sinds 2001 heeft Portugal een kwart van zijn bosbestand verloren. In 2003 raakte Portugal 424.000 hectaren bos kwijt, vorig jaar nog eens 131.000 hectaren. Dit jaar zijn volgens de regering al bijna 120.000 hectaren verkoold. Dat doet niet alleen natuurbeschermers pijn. Economen schatten de schade die dit jaar werd aangericht op zeker 2 miljard euro. Dat is 1,5 procent van het bruto binnenlands product van Portugal.

De Portugese milieuorganisatie LPN wijt het verschil met de overige Zuid-Europese landen in de eerste plaats aan een gebrek aan voorlichting. Portugese boeren zijn zich er bijvoorbeeld niet zo goed van bewust hoe gevaarlijk het verbranden van oogstafval is. De regering zou veel meer campagnes moeten opzetten om die onwetendheid weg te werken.

De voorzitter van de Liga van Portugese Brandweerdiensten, Duarte Caldeira, voert aan dat Portugese politici veel gekibbeld hebben over de bosbranden zonder het probleem aan te pakken. Volgens Caldeira ontbreekt ook de moed om de natuurbeschermingswetten die er zijn, in de praktijk om te zetten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.