Pragmatisch beleid voor arbeidsmigranten

De media meldden recent dat 14.000 vacatures van knelpuntberoepen ook in crisistijd bleven openstaan bij de VDAB. De ironie wil dat honderden mensen zonder papieren eind 2009 regularisatie hebben aangevraagd op basis van een geldig arbeidscontract en nog altijd wachten op een beslissing inzake die aanvraag.
Zolang die beslissing uitblijft beschikken de werkgevers ook niet over het recht om hen tewerk te stellen. In een dergelijke situatie is het onbegrijpelijk dat de verschillende overheden de behandeling van de economische regularisatieaanvragen nog langer laten aanslepen.
Dankzij de regularisatie van eind 2009 zijn er werknemers beschikbaar voor de vacatures van de VDAB op de arbeidsmarkt. Op de gewestelijke arbeidsmarkten bevinden zich nu werknemers die perfect legaal en onmiddellijk aan de slag kunnen. In de database van 14.000 openstaande vacatures vinden ze gegarandeerd een job waarvoor ze perfect aan de voorwaarden voldoen.
Het enige wat moet gebeuren is de match maken tussen die specifieke groep werknemers en de jobs. Zij kunnen echter geen beroep doen op VDAB omdat de VDAB in het huidige systeem hen niet kan bijstaan in hun zoektocht naar werk. VDAB, Actiris en FOREM zouden hiervoor kunnen samenwerken met de DVZ of zelf een bijzondere oproep doen.

Van zwart werk zonder papieren naar wit werken met een verblijfsvergunning


 “Ik had een arbeidscontract bekomen bij een aannemer.” vertelt Antonio, “De werkgever bleef mij bellen met de vraag wanneer ik kon beginnen. Toen eindelijk de verlossende brief van DVZ in de brievenbus viel, had hij al iemand anders aangenomen”.
Heel wat mensen in deze situatie zoeken vandaag een nieuwe werkgever. Doordat het nu al 8 maanden kan duren vooraleer de Dienst Vreemdelingenzaken een beslissing neemt, is de tewerkstelling bij de eerste werkgever vaak niet langer mogelijk. Deze mensen kunnen aangeworven worden door een nieuwe werkgever zolang een arbeidsvergunning en arbeidskaart B kan aangevraagd worden bij het gewest.
Jammer genoeg hebben die werknemers geen toegang tot de databank van de VDAB zodat ze geen werkgever vinden. Zo zijn er tientallen verhalen. Als deze werknemers niet worden opgevist, dan verliezen ze hun kans op een verblijfsstatuut. Wellicht komen ze dan weer op de risicovolle informele arbeidsmarkt terecht. Wat het alleen maar absurder maakt dat de overheid dit laat gebeuren. Ze beweren hard te willen strijden tegen zwartwerk maar laat een gelegenheid als deze om één van de voedingsbodems van zwartwerk aan te pakken aan zich voorbijgaan.
Middels een regularisatie beginnen deze werknemers immers met een nieuwe fase in hun leven waarbij alle mogelijkheden open liggen. Wij ervaren hen doorgaans als uitermate gemotiveerde personen die staan te popelen om te mogen werken. Dit betekent ondermeer dat zij erg flexibel zijn op het vlak van woonplaats en beroepskeuze. Velen zullen bereid zijn om zich ergens te vestigen waar ze momenteel niet verblijven, puur omwille van het arbeidsaanbod. Daarnaast zullen ze ook het hebben van werk op zich verkiezen boven een specifieke functie.
Daarom willen we ook de werkgevers mobiliseren om deze arbeidskrachten een kans te geven in de niet ingevulde vacatures. Om die reden stelden Meeting, OR.C.A., CIRÉ en UNIZO nu een informatienota voor werkgevers samen. In deze nota maken we duidelijk wie er in aanmerking komt en welke stappen je als werkgever moet ondernemen om een dergelijke werknemer aan te nemen. De nota is te vinden op onze sites en zullen we ook aan de werkgeversorganisaties bezorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.