Premier Somalië ontbindt kabinet

De Somalische interimpremier, Nur Hassan Hussein, heeft zondag naar aanleiding van de aanhoudende machtstrijd zijn twee weken oude kabinet ontslaan. Hussein zal binnenkort een kleiner kabinet samenstellen waarin de verschillende clans evenredig vertegenwoordigd zijn.
De Somalische president stelde op 22 november, nog geen maand geleden, Nur Hassan Hussein aan als nieuwe premier. Het kabinet dat Hussein samenstelde telde 73 leden, waaronder slechts twee vertegenwoordigers van de kleinere clans. Vijf mensen namen daarop ontslag omdat ze vonden dat hun clan ondervertegenwoordigd was. Ook vanuit de internationale gemeenschap kwam er kritiek op de onevenredige samenstelling van Husseins interimregering. Om de interne machtstrijd tegen te gaan, zal het nieuwe kabinet dat nu moet gevormd worden, voor de helft uit niet-parlementsleden bestaan.

Het wantrouwen tussen de verschillende etnische groepen in Somalië is niet nieuw. Het werd aangewakkerd door het autocratische bewind van Siad Barre (1969-1991), die de clans steeds tegenover elkaar heeft uitgespeeld. Een groot deel van de Somaliërs en de internationale gemeenschap gelooft dat Hussein het land uit de politieke impasse kan helpen omdat hij bekend staat om zijn neutraliteit. Hij is de tweede premier sinds het ontstaan van de interimregering van president Abdullahi Yusuf Ahmed in 2004. Hussein volgt Ali Mohammed Gedi op, die ontslag nam omdat hij niet wilde onderhandelen met de gewapende islamisten en andere oppositiegroepen.

Aanhoudende strijd met islamisten

Muktar Ali Robow, een leider van de militaire vleugel van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC), vertelde zondag tijdens een interview met het persagentschap Reuters dat de UIC een grote aanval aan het plannen is  tegen de Somalische regeringstroepen en de Ethiopische geallieerden. De troepen hebben de UIC in januari verdreven maar de achtergebleven strijders verzetten zich nog steeds tegen de interimregering. De UIC wil Somalië omvormen tot een islamitische staat  die de sharia wetgeving hanteert.
Volgens de meest recente cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 1 miljoen Somaliërs ontheemd ten gevolge van de aanhoudende strijd. Dat is ongeveer één tiende van de bevolking van het land. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.