President Sri Lanka laat politieke rivaal vrij

De Sri Lankaanse president heeft zondag de vrijlating van oud-legerleider Sarath Fonseka goedgekeurd. De man moest twee jaar geleden de gevangenis in na zijn deelname aan de presidentsverkiezingen, dat meldt de Times of India. Ondertussen gaan andere politieke gevangenen die nog steeds zijn opgesloten, in hongerstaking.

  • CC Vikalpasl Fonsekas vrouw vonden we vaak terug op de eerste rij tijdens optochten voor de vrijlating van haar man CC Vikalpasl

Op het moment dat de Sri Lankanen de derde verjaardag van de overwinning op de rebellengroep de Tamiltijgers vieren, ondertekent president Mahinda Rajapaksa de vrijlating van één van de spilfiguren in die overwinning. Sinds het einde van de burgeroorlog was er al onenigheid tussen hen over wie het grootste aandeel had in de overwinning.

Veroordelingen

Na de burgeroorlog stelde hij zich in 2010 kandidaat voor de presidentsverkiezingen waarin hij het opnam tegen Rajapaksa, zonder veel succes. Niet veel later werd hij tot een gevangenisstraf van dertig maanden veroordeeld omdat hij zijn politieke carrière plande terwijl hij nog in dienst was van het leger en wegens fraude bij de aankoop van militair materiaal.

In november 2011 kreeg hij daar nog eens drie jaar bovenop. Hij had namelijk de broer van de president, de minister van Defensie Gotabhaya Rajapaksa, beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de Sri Lankaanse burgeroorlog, dat staat te lezen op de site van The Independent. Rajapaksa zou het bevel hebben gegeven om al de rebellen die zich overgaven neer te schieten.

Fonseka heeft die veroordelingen afgedaan als een onderdeel van een politieke vete tegen hem. Volgens Fonseka wil het regime hem straffen omdat hij het durfde opnemen tegen Rajapaksa. De autoriteiten hebben altijd ontkend dat er politieke motieven schuilen achter de veroordelingen.

Een gesprek tussen de Sri Lankaanse minister van Buitenlandse Zaken en Hillary Clinton zou aan de basis van de vrijlating hebben gelegen.

Internationale druk

Er was al een hele tijd internationale druk om de voormalige legerchef vrij te laten. De aanleiding tot de vrijlating was dan ook een gesprek tussen de Sri Lankaanse minister van Buitenlandse Zaken G.L. Peiris en haar Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton, dat staat op de nieuwssite  nieuws.nl.  Ze zouden vooral over het respect voor de mensenrechten in Sri Lanka gesproken hebben.

Het was zijn vrouw, Anoma Fonseka, die als eerste het nieuws vernam. Na een gesprek van twee uur met de president wist ze woensdag 16 mei al dat haar man dit weekend zou vrijkomen. ‘De president heeft me een onvoorwaardelijke vrijlating beloofd’, vertelde ze donderdag al aan het Franse persagentschap AFP.

Het ging de laatste tijd niet goed met de gezondheid van Fonseka. Hij had last van een zware hoest en kreeg toelating om een behandeling te volgen in een privéziekenhuis. Zijn ademhalingsproblemen zouden te wijten zijn aan verwondingen die hij in 2006 opliep tijdens een zelfmoordaanslag, dat meldt de nieuwssite channelnewsasia.com. ‘Na zijn vrijlating zal hij waarschijnlijk in Sri Lanka behandeld worden, hij wil niet naar het buitenland’, liet zijn vrouw weten.

Politieke gevangenen in Sri Lanka

Ondertussen zijn een paar politieke gevangenen met een hongerstaking begonnen. ‘Waarom zou Fonseka, die veroordeeld is, wel uit de gevangenis mogen vertrekken terwijl wij, die niet eens een proces hebben gekregen, moeten blijven?’ Klinkt het verontwaardigd op de BBC. In een brief laten ze weten dat sinds de burgeroorlog in mei 2009 eindigde, er nog niets is ondernomen om hun rechtszaak te bespoedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.