PRI overwinnaar in regionale verkiezingen

In Mexico lijkt de historische PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij), momenteel de grootste oppisitiepartij, de winnaar te worden van de regionale verkiezingen. De bevolking zou vooral protesteren tegen de aanhoudende terreur van drugskartels. De campagne werd geteisterd door geweld, maar op de dag van de verkiezingen zelf was het redelijk rustig.
In veertien van de 31 Mexicaanse staten werden zondag lokale verkiezingen gehouden. Twaalf deelstaten kozen nieuwe gouverneurs. De exitpolls van de Mexicaanse krant Mileno en onderzoeksbureau Mitofsky gaven aan dat de PRI zes gouverneurszetels behoudt en de staten Zacatecas, Tlaxcala and Aguascalientes binnenhaalt. Dit zou een grote overwinning zijn voor de partij die 71 jaar aan de macht was tot de huidige regeringspartij Nationale Actiepartij (PAN) het bestuur in 2000 overnam.
Deze uitslag zou de positie van Enrique Pena Nieto, de gouverneur van de staat Mexico, aanzienlijk verstevigen. Waarschijnlijk wordt hij de presidentskandidaat van de PRI in de verkiezingen van 2012. Toch beperkte de regerende partij de schade met verrassende overwinningen in drie staten in het zuiden, die al gedurende decennia in handen van de PRI waren. In Oaxaca verliest de PRI de gouverneurszetel na 80 jaar bestuur, en ook in Puebla en Sinaloa moeten ze de macht uit handen geven. Een onverwachte samenwerking tussen PAN en PRD heeft op die plaatsen voor die verdrijving van de PRI gezorgd.

Drugsgeweld moe


De regeringspartij PAN, geleid door de Mexicaanse president Felipe Calderon, verloor van de PRI in drie centrale staten. Oorzaken voor de ontevredenheid over de partij zijn de slechte staat van de economie en het geweld van de drugsbendes. Sinds Calderon bij zijn intrede in december 2006 de drugsbendes de oorlog verklaarde zijn er al 26.000 mensen omgekomen. De meeste doden waren drugshandelaars en politie, maar er vielen ook veel burgerlijke slachtoffers. De vechtende bendes dumpen de hoofden en verminkte lichamen van hun slachtoffers vaak in het openbaar om een angstklimaat te scheppen.
‘Ik heb gestemd voor de PRI omdat onschuldige mensen het slachtoffer zijn van de oorlog die Calderon heeft uitgeroepen’, vertelde Jorge Lopez, een 46-jarige bouwvakker uit de noordoostelijke grensstad Ciudad Juarez, aan het persagentschap Reuters. Ciudad Juarez is door rivaliserende drugskartels omgevormd tot een van de meest moorddadige steden ter wereld. In juni waren er gemiddeld tien drugsgerelateerde moorden per dag.

Lage opkomst


Drugskartels hebben de verkiezingscampagne in noordelijke staten in grote mate beïnvloed met de moorden op twee kandidaten. Rodolfo Torre, een gouverneurskandidaat in de noordoostelijke staat Tamaulipas, werd op 28 juni samen met vier assistenten gedood op weg naar een campagne-evenement. Zijn broer Egidio Torre verving hem tijdens de verkiezingen en raakte verkozen. Ook een burgemeesterkandidaat in Tamaulipas werd vermoord. Andere kandidaten trokken na doodsbedreigingen hun kandidatuur in.
Tijdens de verkiezingsdag zelf waren er weinig gewelddadige incidenten. In Durango stalen gewapende mannen stembussen uit een verkiezingsbureau, en de politie in Ciudad Juarez onderzoekt een moord op een koppel dat op weg was naar huis. Het terreurklimaat in Ciudad Juarez zorgde er voor dat maar twintig procent van de inwoners ging stemmen. Door de politieke moorden in Tamaulipas was de opkomst daar ook erg laag. Degenen die toch hun stem wilden uitbrengen moesten lang wachten, omdat zo’n veertig procent van de verkiezingsvrijwilligers uit vrees voor aanslagen niet kwam opdagen.
In Oaxaca, waar de PRI werd verslagen, was de opkomst hoger dan vorige keer. Daar trok 55,3 procent naar de stembus, tegenover 44,7 bij de vorige verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.