Protest tegen komst van Myanmar naar EU

Finland, de huidige voorzitter van de EU, ziet er geen graten in dat Myanmar in september de Europees-Aziatische top in Helsinki bijwoont. Maar Europese en Aziatische ngo’s steigeren. Volgens hen schendt Helsinki daarmee het inreisverbod dat de EU heeft ingesteld voor de junta.
“Het is moeilijk te begrijpen waarom Finland visa zou toekennen aan de Myanmarese junta. Het Finse buitenlandbeleid baseert zich op respect voor de mensenrechten, maar die principes worden hier geschonden”, zegt Anu Juvonen. Zij coördineert het Asia-Europe People’s Forum (AEPF), een coalitie van Europese en Aziatische niet-gourvernementele organisaties. Het forum werd in 1996 opgericht en houdt parallel aan de tweejaarlijkse Europees-Aziatische top een eigen conferentie. Dit jaar zullen meer dan 400 onderzoekers, academici en internationale activisten aan de schaduwconferentie deelnemen.

Volgens Hanna Lehtinen van het secretariaat van de EU-Aziatische top op 10 en 11 september, “zal de top ons een uitstekende gelegenheid bieden voor een kritische en constructieve dialoog met vertegenwoordigers van de Myanmarese regering over de mensenrechten”.

Op de top zullen de 25 EU-lidstaten aanwezig zijn, en de 10 lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN. De laatste groep omvat Brunei, Indonesië, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar (het voormalige Birma), de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Daarnaast komen ook afgevaardigden uit China, Japan en Zuid-Korea.

De ngo-coalitie zegt dat Myanmar wordt uitgenodigd onder Chinese druk. China is zowat de enige bondgenoot van Birma. “Als je praat met parlementsleden en functionarissen van het (Finse) ministerie van Buitenlandse Zaken, beweren ze allemaal dat het de wens van alle leden van de Europees-Aziatische top is dat Myanmar deelneemt”, zegt Tove Selin van de Finse Aziastichting in Helsinki. Maar ze vermoedt dat bezorgdheid voor de Finse zakenbelangen de echte reden is. Finland heeft aanzienlijke belangen in China. Nokia, de Finse fabrikant van mobiele telefoons heeft veel geïnvesteerd in China, en beheerst bijna een derde van de mobiele telefoniemarkt ginder. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.