Protestflat moet onder de sloophamer

Een oud appartementsgebouw in de Chinese stad Shengzhou moet onder de sloophamer, maar de bewoners ervan geven zich niet zomaar gewonnen. Toen agenten verleden week het gebouw omsingelden, gooiden ze met brandbommen.
Het gebouw moet wijken voor een nieuwbouwproject. De krachtmeting begon in juni 2006, toen de politie de twintigtal bewoners dwong het pand te verlaten. De bewoners van het flatgebouw, waaronder de 90-jarige vrouw Zhang, vluchtten naar het dak van het gebouw. Het water werd gedurende 80 dagen afgesloten.
Afgelopen week kwam het conflict tot een nieuw hoogtepunt. Honderden inwoners van de stad verzamelden zich rond het gebouw om te zien hoe de politie het ging veroveren. De bewoners gooiden met brandbommen naar de agenten en de toeschouwers joelden de politie uit. Internetgebruikers die over de zaak berichten postten op de populaire portaalsite Shengzhou InfoAlley, zagen hun berichten meteen verwijderd.
Verschillende toeschouwers getuigen op een weblog over de hardhandige aanpak door de politie. Onschuldige toeschouwers werden door agenten aangevallen. Maar op het forum Paowang.com steunt niet iedereen de bewonersactie: “Ze zeggen dat het oude vrouwtje normaal in een bejaardentehuis zit. Haar zonen gebruiken hun oude moeder als schild. Hebben ze geen hart?”
De zaak doet sterk denken aan de strijd van restauranteigenaar Yang Wu in de Chinese stad Chongqing. Zijn woning bleef achter op een heuveltje in een enorme bouwput. Na drie jaar juridische strijd gaf Wu zich gewonnen, nadat hij de belofte kreeg een nagelnieuwe woning in de buurt te krijgen. Nog dezelfde nacht werd zijn woning platgewalst.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.