Publieke opinie wil “fundamentele hervorming” van internationaal economisch systeem

Bijna overal ter wereld lijkt een grote meerderheid van de bevolking voor een grondige hervorming van het internationale financiële systeem. Zowat 70 procent van de 30.000 respondenten in een internationale opiniepeiling spreken zich daarvoor uit. Bijna evenveel ondervraagden vinden dat er ook in hun eigen land drastische ingrepen nodig zijn.
De opdracht voor het onderzoek kwam van de BBC en werd uitgevoerd door het Canadese peilingsbureau Globescan samen met het internationale onderzoeksprogramma PIPA van de Universiteit van Maryland.

Amper vier procent van alle respondenten vindt dat er geen belangrijke hervormingen nodig zijn. Ook in de vijftien onderzochte landen van de G20, de grootste economieën ter wereld die zich morgen in Londen beraden over de verdere aanpak van de crisis, denkt bijna twee derde van de ondervraagden dat er zich ingrijpende veranderingen opdringen.

Mandaat



“De peiling komt neer op een wereldwijd mandaat voor de top van de G20 van deze week”, zegt Doug Miller, de voorzitter van Globescan. “De resultaten geven aan dat de meeste mensen het wereldwijde economische systeem als gebrekkig ervaren.”   

Gemiddeld 62 procent van de mensen die ondervraagd werden, zegt dat ze duidelijk getroffen worden door de economische neergang. De helft daarvan vindt dat ze zelf zwaar te lijden hebben onder de gevolgen ervan. In de onderzochte ontwikkelingslanden liggen die percentages het hoogst.

Dat heeft ook veel te maken met de snelle stijging van de voedselprijzen die in 2007 inzette en acuut werd in de eerste helft van 2008. Miller, de voorzitter van Globescan, noemt dat “de vergeten crisis”. Volgens hem heeft die nog altijd de grootste impact op het leven van veel mensen.

De meerderheid van de respondenten in Mexico, Chili, Brazilië, Centraal-America, Turkije, Egypte, Kenia, Nigeria en Ghana zeggen dat ze “in belangrijke mate” worstelen met de hogere voedselprijzen. In Kenia zegt zelfs 91 procent van de ondervraagden eronder te lijden. Nog meer ondervraagden in die landen voelen de algemene crisis. 95 procent van de Egyptenaren en 90 procent van de Turken zeggen dat ze ten minste enigszins de gevolgen merken van de groeivertraging.

Van de respondenten die zeggen dat ze lijden onder de economische achteruitgang, denkt 45 procent dat de crisis langer dan twee jaar zal aanhouden. Een iets grotere groep denkt dat het herstel vroeger zal komen. Het geloof in een spoedige relance is het grootst in Indonesië en China. In Japan, Kenia, Duitsland en Portugal reageren mensen die de crisis voelen veel pessimistischer.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.