Radioactief afval overspoelt Japanse waterzuiveringsstations

Japanse waterzuiveringstations, tot ver buiten Fukushima, zitten met snel groeiende hopen radioactief slib. De overheid weet niet wat ze met het goedje aanmoet.

Het waterzuiveringsstation van Saitama ligt honderden kilometers van Fukushima verwijderd, maar ook hier is de impact voelbaar. Op verschillende plaatsen in de installatie liggen lange rijen vreemde hopen onder dik plastic: nucleair slib waar de directie van het station geen raad mee weet.

Het slib werd vroeger afgevoerd naar cementbedrijven of landbouwers. Maar niemand wil het slib nog nu het radioactief is. De werknemers zijn naar eigen zeggen door de overheid gevraagd om het goedje op te slaan, maar niemand heeft opleiding gehad om met radioactief materiaal om te gaan.

“We proberen zelf te bestuderen welke gevolgen de straling voor ons kan hebben”, zegt Hideyuki Saito, een van de arbeiders in de installatie. “Maar we kunnen het niet allemaal begrijpen. Het is alles wat we kunnen doen.”

Naarmate de hopen groeien, wordt ook gevreesd voor gezondheidsproblemen voor de omwonenden.

Groeiend probleem

Het probleem wordt acuut, nu de beschikbare ruimte voor de opslag stilaan opgeraakt.

“Als we geen plaats meer hebben, dan moeten we de hele operatie stopzetten”, zegt Hiroyuki Takesako van de directie. “We hebben nu al te maken met een noodsituatie, maar als dat gebeurt, zitten we ernstig in de problemen.”

Tientallen waterzuiveringsinstallaties in Japan kampen met hetzelfde probleem, maar de regering heeft nog geen oplossing.  De Japanse overheid benadrukt dat het slib maar laag radioactief is, maar een korte wandeling met een geigerteller langs het afval toont gevaarlijk hoge niveaus aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.