Reacties op Israëlische aanval op hulpvloot Gaza

Er vielen minstens negen doden toen de Israëlische marine het scheepskonvooi ‘Freedom Flotilla’ aanviel. Zes schepen en 700 pro-Palestijnse activisten wouden hulpgoederen naar de Gazastrook brengen, maar werden gewelddadig tegengehouden. Hieronder enkele reacties.
  • freegazaorg freegazaorg

Israël


De Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon zegt dat de activisten wapens aan boord hadden en dat de organisators van de hulpvloot connecties hebben met internationale terroristische organisaties zoals Hamas en Al-Qaida. Hij noemde het hulpkonvooi een gewelddadige en provocatieve poging om de blokkade in Gaza op te heffen. ‘We konden niet toestaan dat een weg werd gemaakt voor terroristen en wapensmokkel’, zegt Ayalon op de Israëlische nieuwssite Haaretz.
Premier Benjamin Netanyahu denkt er ondertussen aan zijn reis naar de Verenigde Staten af te zeggen.

Organisator Free Gaza Movement


Greta Berlin, een organisator van de beweging Free Gaza, zei tegen de Arabische nieuwssite Al Jazeera dat de activisten niet eerst hebben geschoten. Ze zegt dat er geen wapens aan boord waren en dat elke vorm van geweld van de activisten zelfverdediging was. Berlin zei ook dat ze nog altijd hopen om een tweede vloot op te sturen, waarvan het grootste deel zich nog in de haven van Cyprus bevindt.

Palestijnen


Saeb Erekat, de Palestijnse hoofdonderhandelaar, noemde de aanval van Israël ‘een oorlogsmisdaad.’
De leider van Hamas in Gaza, Ismail Haniya, vroeg aan de Palestijnse autoriteiten om indirecte gesprekken met Israël te stoppen. Daarna vroeg hij aan de VN-Veiligheidsraad om de aanval op de vloot te bespreken en riep op om dinsdag een algemene staking te houden in Gaza en de Westbank.

Arabische Liga


Syrië wil een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga. De organisatie zegt in een verklaring dat die dinsdag plaats zal vinden.
‘Wij veroordelen deze misdaad, die werd ondernomen tegen een humanitaire missie en mensen’, zei Amr Mussa, de topman van de Arabische Liga. ‘Zij probeerden andere personen te helpen. Ze waren niet op een militaire missie. Iedereen zou dit moeten veroordelen.’
‘We zijn allemaal erg kwaad’, aldus Mussa. ‘Morgen zullen we een gezamenlijk standpunt innemen.’

Palestina activisten


VZW Vrede houdt met verschillende andere organisaties vandaag (maandag) om 16u een manifestatie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
VZW Vrede stelt daarbij enkele eisen: ze vragen dat de Belgische regering officieel protest aantekent en de ambassadeur ter verantwoording roept, dat de Belgische regering Israël duidelijk maakt dat het niet straffeloos kan moorden, de Europese Unie de misdaad veroordeelt en er praktische consequenties aan verbindt en dat de Veiligheidsraad maatregelen neemt om een einde te maken aan het embargo tegen Gaza.

Europese Unie


De Europese Unie eist een onderzoek naar de Israëlische actie, dat staat op de nieuwssite van Al Jazeera. Buitenlandchef Catherine Ashton zei elke gewelddadige handeling sterk af te keuren.

Turkije


Turkije reageert geschokt en in Istanbul kwamen duizenden mensen op straat. Het land heeft haar ambassadeur uit Israël teruggeroepen en eist een spoedzitting van de VN-veiligheidsraad. 

Verenigde Staten


Bill Burton, een woordvoerder van het Witte Huis, zegt dat de Verenigde Staten betreuren dat bij de aanval mensen om het leven kwamen. Volgens hem gaat de VS proberen uit te zoeken wat de omstandigheden rond ‘deze tragedie’ waren.

Verenigde Naties


Robert Serry, Speciale VN-Coördinator voor het Vredesproces in het Midden-Oosten, en Filippo Grandi, commissaris-generaal van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (Relief and Works Agency), klagen het Israëlische geweld aan. ‘We wensen duidelijk te maken dat zo een tragedies totaal vermijdbaar zijn als Israël de herhaalde oproepen van de internationale gemeenschap in acht neemt om een einde te maken aan zijn contraproductieve en onacceptabele blokkade van Gaza.’
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, wil een volledig onderzoek van de aanval. ‘Ik denk dat Israël dringend een volledige uitleg moet geven’, aldus de secretaris-generaal op Al Jazeera.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, is geschokt. Ze is bezorgd over de humanitaire situatie in de Gazastrook. ‘De blokkades ondermijnen elke dag de mensenrechten in de Gazastrook’, zei ze.

België


‘Niets kan disproportioneel machtsvertoon wettigen tegen een humanitair initiatief van burgers dat de levensomstandigheden van de bevolking in Gaza wil verbeteren’, zegt Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere in een persbericht. 
De minister nodigt de ambassadeur van Israel vandaag uit om uitleg te verstrekken en pleit voor een duidelijke reactie van de Europese Unie. De minister steunt ook het bijeenroepen van een dringende bijeenkomst van het Politiek en Veiligheidscomité deze namiddag op initiatief van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton. Hij hoopt dat de aanval niet zal leiden tot een nieuwe escalatie van geweld in de regio.

Libanon


‘De Israëlische aanval op de hulpvloot is een gevaarlijk en gekke stap dat de spanningen in de regio erger zal maken’, zegt de Libanese premier Saad Hariri op Al Jazeera. Libanon roept de internationale gemeenschap, vooral grootmachten, op om actie te ondernemen en een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen en de bedreiging om tot internationale vrede te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.