Rebellen vertragen succesvolle strijd tegen mijnen

Het gaat goed met de strijd tegen antipersoonsmijnen, zo blijkt uit twee nieuwe rapporten. Toch vinden jaarlijks nog steeds 15 tot 20.000 mensen de dood omdat ze per ongeluk op een landmijn stoten. Het gaat niet alleen om erfenissen uit het verleden.

Op 16 november kwamen drie Somaliërs om in Burao toen ze een landmijn deden ontploffen. Dezelfde dag kwamen 14 Cambodianen om toen hun truck op een antitankmijn reed. Ze werden het slachtoffer van een burgeroorlog die officieel al lang voorbij was.

Volgens een nieuw rapport van Unicef, UNDP en de U.N. Mine Action Service is nog steeds meer dan 200.000 vierkante kilometer op aarde met explosieve tuigen bezaaid. In 2004 werd er bijna 290 miljoen euro besteed aan opruimacties, een record. Toch is er vooral in Afrika nood aan geld om mijnvelden op te ruimen. Om opnieuw vooruitgang te boeken inzake opruiming, is er ongeveer 391 miljoen dollar aan fondsen tekort, aldus het VN-rapport.

Landmijnen maken beduidend minder slachtoffers dan vroeger, stelt het rapport. Toch vallen er nog dagelijks doden. Op jaarbasis, becijferden de auteurs, gaat het om 15 tot 20.000 doden.

De daling van het aantal doden is de verdienste van het ‘Verdrag van Ottawa’ van 1997, dat intussen 147 landen verbiedt om landmijnen te maken, te gebruiken of te verkopen. In 1997 gebruikten nog 19 landen antipersoonsmijnen. Anno 2005 blijven enkel het leger Birma, Nepal en Rusland nog gebruik maken van de dodelijke springtuigen.

Dinsdag bracht het netwerk International Campaign to Ban Landmines naar jaarlijkse gewoonte een rapport uit met gegevens over de opvolging van het Verdrag van Ottawa. Afghanistan is met 33,3 ontmijnde vierkante kilometer de beste leerling van de klas, stelt het ‘Landmine Monitor Report 2005’. Cambodja staat op twee met 32 vierkante kilometer. In totaal werden 140.000 antipersoonsmijnen en 50.000 antitankmijnen opgeruimd in 2004.

Het gebruik van mijnen is afgenomen bij legers, maar raakt steeds meer ingeburgerd bij rebellenbewegingen. Vorig jaar was dat het geval in 13 landen. Rebellen gebruiken nu meer antipersoonsmijnen dan conventionele legers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.