Rechter dreigt 'onfatsoenlijke' partijen uit te sluiten van verkiezingen

De verkiezingscampagne in India heeft de politieke gemoederen zo hoog doen oplopen, dat het hooggerechtshof waarschuwt dat partijen die de fatsoensnormen overschrijden, uitgesloten kunnen worden.






Politieke laster wordt beschouwd als een verkiezingsovertreding, stelde het gerechtshof. De verkiezingsstrijd moet eerlijk verlopen en mag niet beheerst worden door lasterpraat, stelde de driekoppige rechtbank. Gisteren (maandag) behandelden de rechters een klacht over reclamespotjes waarin premier Atal Bihari Vajpayee en oppositieleidster Sonia Ghandi persoonlijk worden aangevallen. De gewraakte spotjes werden uitgezonden op enkele private tv-zenders.

De regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Vajpayee probeerde de afgelopen maanden oppositieleidster Sonia Ghandi van de Congrespartij zwart te maken door constant te wijzen op haar Italiaanse afkomst. De oppositie antwoordde met een tv-spotje waarin Vajpayee wordt afgeschilderd als collaborateur met het voormalig koloniale Britse bewind. Gisteren moest premier Vajpayee op een politieke bijeenkomst in zijn kiesdistrict Lucknow in het noorden van de staat Uttar Pradesh, nog uitleggen dat hij nooit een ‘informant’ van de Britten is geweest.

Beide partijen zijn blij met de uitspraak. Het hooggerechtshof heeft de kiescommissie tot donderdag de tijd gegeven om richtlijnen op te stellen over wat als laster kan worden beschouwd. De kiescommissie heeft de taak gekregen de inhoud van reclame op de 83 particuliere tv-zenders te controleren. De zenders worden overspoeld met materiaal van zes nationale en vijfenveertig regionale partijen.

Voorzitter T S Krishna Murthy van de kiescommissie gaf eerder aan machteloos te zijn, omdat de commissie alleen beschikt over een standaard gedragscode waaraan geen wettelijke consequenties verbonden kunnen worden. Die gedragscode is gebaseerd op drie principes: geen misbruik van religie en religieuze sentimenten, geen oneerlijke strijd door misbruik van geld en macht, en geen persoonlijke aanvallen op politici.

Op alledrie die punten vlogen de partijen de afgelopen maanden uit de bocht. Naast de persoonlijke aanvallen op politici, gaven de partijen buitensporig veel geld uit aan helikopters en chartervliegtuigen, het inhuren van filmsterren en dure reclamecampagnes.

Eerder al handhaafde het hooggerechtshof een toegangsverbod dat de lokale overheid in de stad Mangalore aan Pravin Togadia oplegde, de leider van het Wereld Hindoe Forum. Het hooggerechtshof benadrukte dat de staat geen eigen religie heeft en dat politieke partijen geacht worden geen theocratisch systeem te verkondigen. Religie kan niet vermengd worden met seculiere overheidsactiviteiten en fundamentalisme mag niet vermomd worden als politieke filosofie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.