‘Referendum tegen Chávez komt er’

De oppositie in Venezuela is er weer eens zeker van dat het referendum dat de omstreden president Hugo Chávez ten val kan brengen er komt. Meer dan 3 miljoen Venezolanen kregen dit weekend de kans hun handtekening onder de petitie voor dat referendum te bevestigen of terug te trekken. Het officiële resultaat van die correcties wordt pas binnen vier à vijf dagen bekend gemaakt. Maar de tegenstanders van Chávez kraaien nu al victorie.


De Venezolaanse grondwet maakt een referendum over het aanblijven van de president mogelijk als ten minste 20 procent van het kiezerscorps – iets meer dan 2,4 miljoen mensen - daar om vraagt. De oppositie diende een petitie in met 3,4 miljoen handtekeningen, maar na een onderzoek bestempelde de Nationale Kiescommissie er daarvan maar 1,9 miljoen als geldig. 1,2 miljoen handtekeningen werden als twijfelachtig gecatalogeerd omdat ze op bladen stonden waarop hetzelfde handschrift meermaals voorkwam. Uiteindelijk werd beslist die mensen te vragen hun intentie te bevestigen. Tegelijk kregen de 1,9 miljoen geldige ondertekenaars de gelegenheid om hun handtekening alsnog terug te trekken.

Zondag werd de periode van drie dagen afgesloten die voor deze reusachtige correctieoperatie was afgebakend. De Nationale Kiesraad heeft de twee kampen verboden prognoses of exit polls bekend te maken, maar dat houdt de zegemeldingen niet tegen. Volgens een bron bij de oppositie was het half miljoen handtekeningen dat nog nodig is onder de petitie, zondagmiddag al bevestigd. Volgens de aanhangers van Chávez stonden er zondagavond nog steeds niet genoeg geldige krabbels onder de petitie. Dat zou onder meer het gevolg zijn van het feit dat tussen 25.000 en 50.000 van de aanvankelijk geldig verklaarde handtekeningen intussen is teruggetrokken. Een medewerker van de technische dienst van de Kiescommissie deed uitschijnen dat het kantje boordje wordt.

Chávez heeft verklaard dat het referendum er komt als er voldoende geldige handtekening zijn verzameld, en dat hij zal aftreden als de uitslag van die eventuele volksraadpleging negatief uitvalt voor hem. Maar de oppositie vreest dat de president probeert tijd te winnen. De Kiesraad heeft acht augustus naar voren geschoven als datum voor een eventueel referendum. Als Chávez voor 19 augustus gedwongen wordt af te treden, komen er nieuwe presidentsverkiezingen. Gebeurt dat pas daarna, dan wordt Chávez opgevolgd door zijn vice-president, een vertrouweling. Die kan dan nog tot januari 2007 aan de macht blijven. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.