Regering-Bush bemoeilijkt milieubocht onder Obama

Terwijl de wereld deze week in Polen samenzit om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis, keurt het Witte Huis onder George W. Bush op de valreep tientallen maatregelen goed die een verandering van het milieubeleid onder Obama moeilijker maken.
Oliemaatschappijen mogen op een miljoen hectare natuurgebied in Utah en Wyoming naar olie gaan boren, de wetgeving in verband met de bescherming van bedreigde diersoorten en het voorkomen van luchtvervuiling wordt uitgehold, sommige regels voor industriële landbouw worden opgeheven en mijnbouwmaatschappijen krijgen nieuwe licenties voor het afgraven van bergtoppen waaronder steenkoolvoorraden schuilgaan.
“De regering vaardigt op de valreep nog veel maatregelen uit; sommige daarvan zijn draconisch”, zegt Josh Dorner van de milieuorganisatie Sierra Club. Dergelijke “midnight regulations” kunnen worden uitgevaardigd door het Witte Huis zonder voorafgaand overleg met het parlement of de publieke opinie. In november werden meer dan zestig van dergelijke regels uitgevaardigd, met de bedoeling de bewegingsruimte van de regering Obama drastisch in te perken.

Stappenplan voor het milieu


Volgens een coalitie van 29 belangrijke milieugroeperingen zal in 2009 duidelijk een nieuwe wind door het Witte Huis waaien. De coalitie had vorige week een ontmoeting met het overgangsteam van de nieuwe president en presenteerde haar “stappenplan voor economische stimuli, energie, klimaatverandering en andere urgente milieukwesties.” Margie Alt, directeur van Environment America is erg optimistisch: “De prioriteiten van de nieuwe regering gaan goed samen met ons stappenplan.”
Obama heeft gezegd dat hij de uitstoot van broeikasgassen in 2020 wil verminderd zien tot het niveau van 1990, en met 80 procent tegen 2050. De meeste milieugroeperingen roepen op tot ambitieuzere doelen, zoals een vermindering van de uitstoot van 25 tot 40 procent onder het niveau van 1990 tegen 2020, zoals wordt gevraagd door het Klimaatpanel van de VN (IPCC). “Maar we zijn het erover eens dat de transitie naar een groene economie de oplossing is voor de huidige economische crisis”, zegt Frances Beinecke, directeur van de Natural Resources Defence Council. “We kunnen tegelijk drie problemen oplossen: de economie, de energievoorziening en het milieu.” 
De toekomstige regering-Obama zal uitpakken met een economisch relancepakket van meer dan 500 miljard dollar. Milieuactivisten verwachten nooit geziene investeringen in het verouderde elektriciteitsnet van het land. “Een kwart van de energie die wordt gegenereerd in de VS, gaat verloren tijdens de transmissie”, zegt Kevin Knobloch, president van de Unie van Bezorgde Wetenschappers. Zonder een nieuw elektriciteitsnet is het gebruik van alternatieve energiebronnen bovendien niet rendabel. De investeringen in hernieuwbare energiebronnen en de vernieuwing van het elektriciteitsnet zouden vijf miljoen jobs opleveren.

Alaska


De coalitie van milieugroeperingen pleit ook voor een beschermingsfonds van 450 miljoen dollar om ongerepte gebieden in de VS te beschermen en meer parken aan te leggen. “De natuur heeft hulp nodig”, zegt Larry Schweiger, voorzitter van de National Wildlife Federation. “We moeten de gezondheid en de diversiteit van landschappen bewaren, corridors creëren voor soorten om te migreren. De omstandigheden zijn aan het veranderen en wij moeten bijspringen om het natuurlijk kapitaal van de natie te beschermen.”
“Er is vooral nood aan maatregelen om Alaska te beschermen”, zegt Schweiger. De coalitie eist een onmiddellijke opschorting van de licenties om olie en gas te winnen in de zee rond Alaska en een voorzichtigere aanpak als het gaat om industriële activiteiten in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.