"Regering rommelt met cijfers over Guantanamo-gevangenen"

Een recent rapport van de Amerikaanse overheid over recidivisme onder ex-gedetineerden van Guantanamo Bay bevat “vage en onbewezen beweringen en desinformatie”, zegt een gerenommeerd bureau dat verschillende gedetineerden verdedigde.

Het Center for Constitutional Rights (CCR) zegt in een verklaring dat het rapport van het hoofd Nationale Veiligheid (Director of National Intelligence, DNI), “het laatste is een reeks rapporten waarin herhaaldelijk gebruik is gemaakt van dubieuze classificaties om onbetrouwbare statistieke te produceren.”

“Het probleem met het laatste rapport over recidivisten is dat het, net als eerdere rapporten, niet controleerbaar is. En we weten uit ervaring dat we de informatie niet zomaar voor waar kunnen aannemen”, zegt Leili Kashani van het CCR.

In het rapport staat dat 150 gevangenen, 25 procent van gedetineerde die werden vrijgelaten, opnieuw betrokken zouden zijn bij de strijd tegen Amerikaanse belangen of daarvan verdacht worden. CCR zet vraagtekens bij die cijfers en heeft de DNI om meer informatie gevraagd.

“Als de regering beweert dat individuen die zijn vrijgelaten uit Guantanamo de strijd weer hebben opgepakt, dan moeten ze ons vertellen om wie het gaat en wat deze mensen gedaan hebben”, zegt Kashani.
 
“Deze periodieke rapporten, waarin namen en concrete beschuldigingen ontbreken, zijn op zijn best waardeloos en veroorzaken op zijn slechts alleen maar angst. Ze werken net als de kleurcodes voor terreuralarm die de regering meent te moeten afgeven”, zegt ze.

WikiLeaks

 In eerdere rapporten werden wel namen genoemd, bijvoorbeeld van de voormalige gevangene Moazzem Begg, die werd bestempeld als ‘recidivist’ omdat hij had meegewerkt aan een documentaire over Guantanamo.

“We weten nu uit door WikiLeaks gelekte berichten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Begg verdedigd heeft omdat hij zich na zijn vrijlating niet vijandig heeft opgesteld tegenover de VS. Hij heeft waardevol werk gedaan voor te terugkeer van andere gedetineerden in de maatschappij,” zegt de CCR.
 
Sinds de gevangenis op ging in 2002, werden 598 gevangenen vrijgelaten. De meeste gedetineerden kwamen vrij tijdens de regering-Bush. Ze werden naar hun thuisland gestuurd of naar landen die bereid waren hen op te nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.