Regeringen moeten voortouw nemen in alternatieve energie, vindt Shell

Royal Dutch Shell, dat vorig jaar ongeveer 27 miljard dollar winst puurde uit de ontginning van olie- en gasvoorraden, kijkt naar de overheid om energie in de toekomst duurzaam maken. Regeringen moeten het voortouw nemen bij de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, vindt de CEO van Shell, Jeroen Van der Veer.
Als regeringen hernieuwbare energie in een stroomversnelling willen brengen, moeten ze internationaal meer geld voor onderzoek zien los te krijgen. Van der Veer zei dat in een interview aan IPS op het congres dat de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) nu in Barcelona houdt.
Shell heeft ook zelf geïnvesteerd in biobrandstof. De Nederlands-Britse multinational wil tonen dat het sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel schrijft. Het leeuwendeel van het geld van Shell gaat echter naar de speurtocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Dat blijft volgens Van der Veer de prioriteit van het bedrijf. “Er zal nooit een ideale oplossing komen aangezien de vraag naar energie wereldwijd nog steeds heel hoog ligt. Hoe je het ook bekijkt, energie gaat gepaard met CO2-uitstoot.”
Vreemd genoeg is de oliemaatschappij een van de belangrijkste sponsors van het IUCN-congres, waaraan voornamelijk organisaties uit het middenveld deelnemen. Zij zijn de grootste critici van energiebedrijven, en hebben er dikwijls Shell uitgepikt om vernietigend uit te halen.
De kritiek had betrekking op een aantal activiteiten van Shell in Zuid-Afrika en Nigeria, in het bijzonder naar aanleiding van protest van de Ogoni’s. Dat is een inheemse bevolkingsgroep in de Nigerdelta, in het zuidoosten van Nigeria. Het civiele middenveld steunde ook de Ogoni-journalist Ken Saro-Wiwa. Hij voerde actie tegen wat hij beschouwde als de vernietiging van het thuisland van zijn volk door Shell. Ken Saro-Wiwa werd door het militaire regime van Nigeria geëxecuteerd in 1995 nadat hij was beschuldigd van moord, een aanklacht die volgens velen vals was.

Olielek


Van der Veer zegt dat zijn bedrijf het congres steunt om aan te tonen dat Shell een begaan is met hernieuwbare energie en milieubescherming. “Zelfs te midden van de spanningen met de ngo’s willen we bewijzen dat verantwoordelijkheid voor ons meer is dan een slagzin. De organisaties mogen onze getuigen zijn van hoe we naar hun verwachtingen toewerken.”
Maar kunnen maatschappijen zoals Shell, die in hun voortbestaan en voor hun inkomsten afhangen van de ontginning van gas en olie, het opbrengen om te zoeken naar hernieuwbare energiebronnen die tot het krimpen van hun core business kunnen leiden? Van der Veer ontweek deze vraag door een resem maatregelen en activiteiten op te sommen waarbij Shell efficiënt energieverbruik promoot en pleit voor natuurbehoud.
Volgens Van der Veer is het door de omvang van de oliemaatschappij en haar activiteiten onvermijdelijk dat Shell voor massale CO2-uitstoot zorgt en dat er blunders gebeuren, zoals olie die kan weglekken. Maar het bedrijf hanteert  strikte en uitgebreide veiligheidsnormen, aldus de CEO.
Van der Veer vindt dat het aan de media ligt dat mensen vooroordelen hebben tegenover Shell. “Wanneer er olie lekt bij Shell, is dat voorpaginanieuws. Niet als dit bij andere industrieën gebeurt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.