Relaties tussen Congo en België ontdooien

Na negen maanden van diplomatieke ijstijd hebben de Belgische eerste minister Herman Van Rompuy en zijn Congolese collega Adolphe Muzito zaterdag in een gezamenlijke mededeling een normalisatie van de onderlinge relaties tussen beide landen aangekondigd.
De breuk kwam er in het voorjaar van 2008 toen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) kritiek uitte op de corruptie en het gebrek aan goed bestuur bij de Congolese overheid. De Gucht somde toen een aantal voorwaarden op waaraan Congo zou moeten voldoen.
‘Behoorlijk bestuur, het paal en perk stellen aan de corruptie en een goeie exploitatie van de enorme bodemrijkdommen van Congo, met andere woorden: ervoor zorgen dat deze rijkdommen toekomen aan de bevolking en niet aan een welbepaalde politieke klasse. Ik vind dat, als je van dat land houdt, dat je dat ook moet durven zeggen’, zei De Gucht toen tegen de openbare omroep VRT.
Daarop besliste de Congolese regering op 23 mei om zijn ambassadeur, Jean-Pierre Mutamba Tshimpanga, uit België weg te halen en zijn consulaat in Antwerpen te sluiten. De Democratische Republiek Congo vroeg België zijn ambassades te sluiten in Lubumbashi en Bukavu als protest tegen de uitspraken van De Gucht.

‘Permanente dialoog’


Radio Okapi schrijft dat België en Congo nu de bladzijde van de voorbije maanden wil omslaan en een ‘permanente dialoog’ willen verzekeren die ‘open en constructief is en respect heeft voor de democratische en wettelijke instellingen van beide landen.’
De verklaring maakt ook de weg vrij voor de erkenning van de nieuwe Belgische ambassadeur in Kinshasa, Dominique Struye de Swielande, die Johan Swinnen moet opvolgen.
‘Gezien Van Rompuy de oudste premier is die België in 35 jaar heeft gekend, geloven wij dat zijn wijsheid, die door iedereen wordt erkend, de schadelijke kou van de betrekkingen tussen onze landen, snel zal helpen ontdooien’, zei Jean-Marie Vianney Longonya Okungu Dembe D’Ote van het Congolese persagentschap vrijdag aan de krant Le Potentiel.

De manier waarop je iets zegt


De priester-activist-politicus Abbé Apollonaire Malu Malu zei in november in een interview met MO* dat kritische vragen aan de Congolese regering zinnig zijn. ‘Alleen bestaan er diplomatieke regels over hoe dat tussen staten hoort te gebeuren. Als je dat niet volgens die regels doet, druk je eigenlijk misprijzen uit voor president en regering’, zei  Apollonaire Malu Malu.
‘Trouwens, er zijn plaatsen en fora genoeg om kritiek uit te oefenen. Ons land is lid van de VN. We hebben programma’s lopen met het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank: daar is de plaats om transparantie en vooruitgang te eisen. Er is een onderscheid tussen wat je zegt en de manier waarop.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.