Revolutionair watersysteem mikt op kleinschaligheid

Een revolutionair waterzuiveringssysteem dat geen gebruik maakt van filters of chemicaliën en een fractie van de energie nodig heeft die conventionele installaties gebruiken. Het lijkt fictie, maar het prototype is afkomstig van de bekende uitvinder Dean Kamen, die de mensheid eerder de ‘Segway’ schonk.
Dean Kamen is niet de eerste de beste. Hij is lid van de National Academy of Engineering en ontving de National Medal of Technology in 2000 van de toenmalige president Clinton voor zijn werk rond biomedische apparaten. Zijn meest bekende uitvinding is zonder twijfel de ‘Segway’, een autobalancerend vervoersmiddel voor korte afstanden dat veel furore maakte.
De waterzuiveringsinstallatie die Kamen presenteerde ter gelegenheid van Wereldwaterdag werkt zonder filters, koolstof of chemicaliën. Daardoor kan het systeem volstrekt autonoom functioneren. Kamen maakt zich sterk dat het zowat alle vervuiling uit water weg kan filteren. “Je kunt het gebruiken met zout water uit de oceaan, in ondiepe poelen vol bacteriën of in diepe, vervuilde waterputten zoals er anderhalf miljoen zijn in India,” zei hij.
De onderliggende technologie, compressie-distillatie, is niet nieuw, maar wel de manier waarop de installatie met energie omgaat. Het systeem van Kamen doet het met amper 2 procent van de energie die nodig is voor conventionele compressie-distillatie. Het systeem is zo ontworpen dat het water voor een deel kan opwarmen met de restwarmte van de generator, die ook als gewone stroomgenerator gebruikt kan worden. De warmte van het water wordt telkens gerecupereerd om de volgende lading op te warmen.
Bovendien is het nieuwe systeem veel lichter, compacter en goedkoper dan conventionele systemen. Kamen maakt zich sterk dat de installaties in productie minder dan 1270 euro en mogelijk zelfs de helft zullen kosten.

Water op microschaal


Het project kreeg de naam “Slingshot” of slinger mee, omdat het volgens Kamen precies dat kleine stukje technologie was dat David in staat stelde om zijn tegenstander te overwinnen. “De helft van alle ziektes ter wereld hebben te maken met drinkwaterproblemen”, zei hij. “De huidige oliecrisis is niets vergeleken bij de  watercrisis waar we op af stevenen. Olie kunnen we vervangen door zonnecellen en windenergie, maar water is cruciaal.”
Kamen is ervan overtuigd dat grootschalige systemen in de toekomst niet langer de oplossing kunnen bieden. Hij verwacht dat in deze eeuw, na computers en telefonie, ook water en energie steeds meer kleinschalig geregeld zullen worden. Geen grote waterzuiveringsinstallaties dus die hele regio’s van drinkwater voorzien, maar kleine, lokale installaties die een huis of dorp aan drinkwater helpen. Dat kan vooral in de ontwikkelingslanden voor een heuse revolutie zorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.