Roemenen plaatsen milieu (voorlopig) boven snelweg

Roemenië ziet voorlopig af van de voltooiing van zijn route 66a, een snelweg die het dunbevolkte westen van het land moet ontsluiten. De overheid gaat eerst milieuadviezen inwinnen, omdat de weg dwars door de waardevolle natuurparken van Retezat en Domogled loopt.
De milieuorganisatie Greenpeace bond de kat de bel aan door te stellen dat route 66a overhaast werd aangelegd, zonder inspraak van de bevoegde overheden voor ruimtelijke ordening, milieu en van de wetenschappelijke commissie van de twee natuurparken. “Dit is een eerste overwinning in een lange strijd”, zo verklaarde Gabriel Paun van Greenpeace.

De werken zijn gestopt op een kilometer van het bos van Retezat. De weg moet de mijnstad Petrosani verbinden met Baile Herculane en zo bijdragen tot de economische ontwikkeling van het westen van Roemenië. Met name de Europese Unie dringt aan op een verbetering van het wegennet. De Roemeense premier Traian Basescu verklaarde deze zomer bij een bezoek aan Petrosani dat “de weg er komt en daarmee uit”.

Gabriel Paun begrijpt naar eigen zeggen naar eigen zeggen begrip voor de armoede in de streek, “maar dat is nog geen reden om te zeggen dat de weg van de regio een levendig toeristische centrum zal maken”. De toenadering tot de EU zorgt ook voor meer milieubewustzijn in het 22,3 miljoen inwoners tellende land. Uit rapporten van de Verenigde Naties en het Wereldnatuurfonds blijkt dat Roemenië al 90 procent van de Europese milieuregels naleeft.

De bergen van Retezat herbergen diersoorten die in de rest van Europa moesten wijken voor de industriële ontwikkeling. Je vindt er gemzen, wolven en lynxen en tussen de tot 2500 meter hoge bergtoppen vliegen steenarenden en andere zelfdzame vogels. In het park van Domogled groeit de zeldzame zwarte dennensoort.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift