Roodhemden in Bangkok geven zich over

Zeven leiders van de roodhemden in Bangkok hebben zich overgegeven na een legeroffensief in de Thailandse hoofdstad. Na weken van protest begon het leger met de ontruiming van de stad. Daarbij kwamen minstens vijf mensen om. Wat brengt de toekomst?
  • Nattharin Kitthithaweepan/IPS In de Thaise hoofstad Bangkok is, na de ontruiming van het kamp van de roodhemden, op verschillende plaatsen brand gesticht door opstandelingen. Nattharin Kitthithaweepan/IPS
Het Thailandse leger begon op woensdag 19 mei om het protestgebied in Bangkok te ontruimen. Honderden gewapende soldaten drongen gewelddadig het kamp van de roodhemden binnen met gepantserde voertuigen en waterkanonnen. Tientallen gebouwen in het centrum van de stad staan in brand, alsook de beurs. Er vielen reeds tientallen gewonden en minstens vijf doden, waaronder een Italiaanse persfotograaf.
De roodhemden voerden al langer dan zes weken demonstraties in het zakencentrum, waarbij ongeveer veertig doden vielen en honderden gewonden. Een leider van de roodhemden, Jatuporn Prompan, kondigde aan dat de prodemocratische beweging verdere verliezen wil vermijden. ‘Ik verontschuldig mij bij jullie allemaal, maar ik wil niet nog meer verlies lijden’, aldus Prompan.
Volgens de Thailandse krant The Bangkok Post hebben zeven antiregeringsleiders van het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur (UDD) gemeld zich te zullen overgeven aan de politie, maar aanhangers leggen hun niet neer bij die beslissing waardoor de chaos in de stad nog niet verdwenen is. In reactie op de rellen stelde de regering een avondklok in Bangkok in die van 20.00 uur ’s avonds tot 06.00 uur van kracht zal zijn.
De ontruiming van de commerciële wijk kwam er nadat de Thailandse regering vredesonderhandelingen met de demonstranten afsloeg, die vroegen om een wapenstilstand. ‘De enige manier om de situatie te veranderen, is een einde maken aan de protesten’, zei Satit Wongnongtoey, een assistent van de Thailandse premier Abhisit Vejjajiva, in de New York Times.

Onzekere toekomst


Na weken van onrust in Thailand lijkt het einde van de chaos voorlopig in zicht, maar zelfs als het gebied weer helemaal onder controle zal zijn, en de vrede in Bangkok wordt hersteld, blijven serieuze vragen over de politieke toekomst van Thailand.
Het land is sterk verdeeld en terwijl er binnenkort mogelijk een einde aan het protest komt, zal de drang naar democratische hervormingen in Thailand en de afzetting van de regering niet vervliegen.
De eerste week van mei stelde Premier Abhisit een verzoeningsplan voor waarin hij aankondigde dat er vervroegde verkiezingen zouden komen op 14 november 2010, ruim een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn.
Hiermee ging hij in op de belangrijkste eis van de roodhemden, maar de Thailandse premier trok dat aanbod begin deze week in nadat de beweging geen inspanning toonde om de protesten in Bangkok te stoppen.

Economie en toerisme


Premier Abhisit en zijn land gaan moeilijke weken en jaren tegemoet, schrijft de Britse krant The Guardian. De antiregeringsbeweging wordt in het land massaal gesteund. Op verschillende plaatsen in Thailand voeren sympathisanten van de roodhemden eigen protesten.
Zo weigerden duizenden aanhangers van de roodhemden in Khon Kaen en Udon Thani op te geven en bestormden ze de stadshuizen om hun ongenoegen te tonen over het gewelddadige optreden van de regering in Bangkok.
Het chaotische einde van de protesten van de roodhemden in Bangkok is ook een harde slag voor de economie en het toerisme in Thailand, dat lang gezien werd als één van de meest stabiele economieën in Zuidoost-Azië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.