Rusland grootste leverancier fout hout in EU

Rusland levert één derde van al het illegaal gekapt hout dat de EU binnenkomt, terwijl China in de ranglijst van leveranciers van fout hout is opgerukt naar de derde plaats. Dat staat in een rapport dat het Wereldnatuurfonds (WWF) vandaag/dinsdag bekendmaakt.
In 2006 importeerde de Europese Unie tussen 26,1 en 31 miljoen kubieke meter hout dat vermoedelijk illegaal werd gekapt. Dat is een vijfde van de totale houtimport en stemt overeen met de jaarlijkse houtproductie van een land als Polen.

Rusland leverde met 10,4 miljoen kubieke meter ruim één derde van het illegale hout, gevolgd door Indonesië met 4,2 miljoen en China met 3,7 miljoen. China heeft zijn uitvoer van hout- en papierproducten naar de EU tussen 2003 en 2006 verdrievoudigd. Ongeveer een derde daarvan is van illegale oorsprong.

De helft van het foute hout uit Rusland komt de Europese Unie binnen via Finland, waar het wordt verwerkt tot houtpulp en papier om opnieuw te worden uitgevoerd. Het Wereldnatuurfonds begon in 2006 te onderhandelen met de Finse houtindustrie om de ervoor te zorgen dat hout uit Rusland beter wordt getraceerd.

Dat aan één vijfde van het de houtimport in de EU een reukje zit, bewijst volgens het WWF-rapport dat het Europese beleid ter zake heeft gefaald. Europa onderhandelt met enkele landen op vrijwillige basis een licentiesysteem, maar niet met Rusland of met China. Ook producten die uit illegaal hout zijn gemaakt, meubels bijvoorbeeld, vallen niet onder de Europese regeling.

De natuurorganisatie merkt tenslotte op dat illegale ontbossing de kans verhoogt op natuurrampen als overstromingen en aardverschuivingen, en bijdraagt tot de opwarming van de aarde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.