RUSLAND: Matroesjka'skrijgen steun uit Moskou

Het Russische parlement bespreekt volgende maand een wetsontwerp om de massale vrouwenhandel van Rusland naar bordelen in het buitenland in te dammen. De voorbije tien jaar hebben mensenhandelaars zeker een half miljoen vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie naar bordelen in meer dan 50 landen gevoerd.




Na ruim drie jaar in Thailand is de 28-jarige Katrina weer thuis in Smolensk. Samen met een vijftigtal andere vrouwen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland was ze ingegaan op veelbelovende werkaanbod van een uitzendkantoor. Katrina kreeg een baan als serveerster in een restaurant in Bangkok voorgespiegeld. Maar de jonge vrouw kwamen terecht in een stripteasetent.

Mijn werkgevers pakten mijn paspoort af en ik mocht het pand niet verlaten. Ik moest elke nacht meerdere mannen ter wille zijn. Soms werd ik geslagen. Pas na drie jaar slaagde Katrina erin te ontkomen.

Het verhaal is bekend, en toch tuinen elk jaar weer duizenden nieuwe Russinnen in de trucs van de mensenhandelaars. Volgens de Angel Coalition, een niet-gouvernementele organisatie die in 1999 werd opgezet om de vrouwenhandel vanuit Rusland en de andere voormalige Sovjetstaten in te dammen, stijgt het aantal gevallen nog. Oekraïne en Rusland zijn de belangrijkste herkomstlanden van seksslavinnen, Moskou is de grootste draaischijf. Zuidoost-Azië en West-Europa zijn de belangrijkste bestemmingsgebieden.

De handel is geheim, de slachtoffers zwijgen, de smokkelaars zijn gevaarlijk en worden zelden vervolgd - dat verklaart volgens de Angel Coalitie de groei van het verschijnsel. Weinig voormalige Sovjet-staten hebben wetten die toelaten efficiënt op te treden tegen mensenhandelaars - ze genieten zo goed als straffeloosheid, zegt Oleg Kouzbit, de directeur van de organisatie.

Ook Rusland krijgt nog altijd een slecht rapport van de coalitie, al werkt de regering aan nieuwe wetgeving om het probleem beter aan te pakken. Volgende maand bespreekt de Duma een wetsvoorstel dat strengere straffen oplegt aan vrouwenhandelaars en pooiers. Een speciale eenheid binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de grenscontroles verbeteren. De stad Moskou heeft een commissie opgezet om mensenhandel en prostitutie aan banden te leggen.

Maar door de armoede blijven veel Russische vrouwen een makkelijke prooi van louche uitzendkantoren. Vrouwen in Rusland verdienden vorig jaar gemiddeld amper 7.000 roebel (186 euro) per maand. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.