Rusland plant militaire basis in Abchazië

Volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax hebben de Russen concrete plannen om twee militaire basissen op te zetten in Abchazië. De NAVO uitte al haar bezorgdheid.
Het zou gaan om de inplanting van een maritieme basis in Ochamchire (een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee) en een luchtmachtbasis in de stad Gudauta.
Volgens Kristian Bzhania, woordvoerder van de Abchazische politieke leider, is het slechts een kwestie van maanden voor de overeenkomst wordt ondertekend. Aan Persagentschap Novosti verklaarde ze gisteren dat enkel wat technische plooien nog moesten gladgestreken worden. Het Kremlin reageerde nog niet officieel op de uitgelekte concrete plannen.

Separatisme



Abchazië is, net als Zuid-Ossetië, een afvallige regio van Georgië. Dat Rusland het separatisme van de twee gebieden steunde, was nooit een geheim. Slechts twee weken na de Vijfdaagse Oorlog – tussen Georgische en Russische troepen op Zuid-Ossetische bodem in augustus vorig jaar – erkende Moskou de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië.
De erkenning is niet meteen een reëel politiek succes te noemen – enkel Nicaragua volgde het Russische voorbeeld – maar is vooral symbolisch van groot belang. Zo ook de officiële ontvangst van de Abchazische en Zuid-Ossetische “Ambassadeurs” op het Kremlin, midden januari 2009.

Ongerust


De geruchten hingen al langer in de lucht. Verschillende Russische persagentschappen citeerden eerder deze week al een anonieme bron uit het Russische leger. Die beweerde dat het zou gaan om de ontplooiing van minstens 27 Sukhoi Su-straaljagers, 25 Su-grondaanvalsvliegtuigen, en verschillende toestellen voor militair transport.
De NAVO uitte dan ook woensdag haar bezorgdheid over de assertieve Russische militaire aanpak. De regio Abchazië ligt dan ook niet toevallig bijzonder strategisch aan de Zwarte Zee en dicht bij NAVO-lidstaat Turkije. Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft volgende week een ontmoeting met de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ivanov, en is alvast van plan om de kwestie aan te kaarten.
Ook vanuit Straatsburg klonken begin deze week kritische geluiden. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa verspreidde een persbericht waarin ze de Russische inmenging in de regio veroordeelt. De Raad beschouwt de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten als “een schending van de internationale wetten en de legale principes van de Raad.” Ze eist dan ook de volledige terugtrekking van Rusland uit de betwiste gebieden, en ijvert voor een internationale vredesmacht.

Ondertussen in Georgië…



De reactie van de Georgische regering was, zoals te verwachten, nog een pak bitsiger. Zij beschuldigt Moskou ervan om zonder enige scrupules Abchazië en Zuid-Ossetië effectief te annexeren.
De Georgische President Saakasjvili staat in eigen land onder zware druk om af te treden. Bijna alle oppositiepartijen – ook de voormalige bondgenoten van Sakaasjvili – sloegen de handen in elkaar en eisten gisteren uitdrukkelijk nieuwe verkiezingen.
Ondertussen maakte Associated Press bekend dat de Georgische premier Grigol Mgaloblisjvili wegens gezondheidsproblemen ontslag neemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.