Rusland zoekt steun op CSTO-top

Vandaag ontmoeten de leiders van een aantal voormalige Sovjet-lidstaten elkaar in Moskou in het kader van de CSTO-top. Rusland hoopt van de gelegenheid gebruik te maken steun te verwerven voor de inval in Georgië. Een gezamenlijke erkenning voor de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abkhazie zit er echter niet in.
De CSTO (Collective Security Treaty Organisation) wil de politieke en militaire samenwerking tussen voormalige Sovjet-lidstaten bevorderen. Armenië, Kazachstan, Kyrgyzstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Wit-Rusland zijn daarvoor vandaag naar Rusland afgezakt.
Het belangrijkste agendapunt voor de ontmoeting is een analyse van de militaire en politieke situatie in de CSTO-zone en aanpalende regio’s. Het conflict in Zuid-Ossetië zal uitgebreid behandeld worden.
De secretaris-generaal van CSTO, Nikolai Bordiuzha, hoopt dat deze ontmoeting een stimulans kan geven aan het vormen van een collectief veiligheidssysteem. De regeringsleiders zullen zich dan ook nog buigen over de gezamenlijke training van politie-, brandweer- en veiligheidspersoneel, over een permanent antidrugprogramma, over de participatie aan de globale antiterrorismestrategie van de VN en over hoe dit alles te financieren.

Erkenning Zuid-Ossetië en Abkhazie


De Russische krant The Moscow Times vermoedt dat Rusland van de gelegenheid gebruik wil maken de mede-CSTO-leden aan te sporen de onafhankelijkheid van de regio’s Zuid-Ossetië en Abkhazie te erkennen. Voorlopig heeft enkel Nicaragua dit gedaan. 
Een erkenning van de onafhankelijkheid van de twee regio’s gaat voor de meeste lidstaten echter een brug te ver zijn. Dat bleek ook uit een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de CSTO-lidstaten aan de vooravond van de topontmoeting.

Veroordeling


De ministers veroordeelden de acties van Georgië scherp in een gezamenlijke verklaring: ‘De ministers van de CSTO-staten zijn erg bezorgd over de militaire acties in Zuid-Ossetië genomen door de Georgië. Die zijn geresulteerd in ontelbare gewonden onder burgers, de dood van vredehandhavers en een humanitaire catastrofe’.
Dat bleek enigszins teleurstellend voor Rusland. The Moscow Times speculeert dat de overige CSTO-leden hun banden met de Verenigde Staten niet willen verbreken door de zijde van Rusland te kiezen. Toekomstige investeringen en een eventueel lidmaatschap van de NAVO is voor veel voormalige Sovjet-landen een interessant toekomstperspectief.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er geen druk uitgeoefend wordt op de CSTO-leden om Zuid-Ossetië en Abkhazie te erkennen. ‘Wij, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, geven ieder land de kans zelf een beslissing te maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.