Sachs blijft optimistisch over Millenniumdoelen

De bekende econoom Jeffrey Sachs, directeur van het Millenniumproject van de Verenigde Naties, heeft er een goed oog in. Wanneer internationale donoren met het beloofde geld over de brug komen en regeringen goed samenwerken met burgerorganisaties, blijft het mogelijk tegen 2015 de Millenniumdoelen voor de bestrijding van de armoede te realiseren.
“We kunnen de doelstellingen halen als we gebruik maken van twee machtige instrumenten: een volgehouden samenwerking tussen regeringen en burgers en een volgehouden financiering door de donoren,” zei Sachs bij een bezoek aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar nog tot 25 januari het Wereld Sociaal Forum plaatsvindt.
Sachs stelde vast dat er meer geld ter beschikking wordt gesteld voor investeringen in landbouw, onderwijs, gezondheid en de strijd tegen HIV/AIDS. Het duurt echter altijd een tijdje voor het toegezegde geld ter bestemming komt. Van 185 miljard euro die onlangs zijn toegezegd, heeft slechts 110 miljard de armen landen al bereikt.

“Op Wall Street werden in 2006 voor 24 miljard dollar aan eindejaarspremies uitbetaald”, zei Sachs, “Stel je eens voor wat je met een klein deel van dat geld had kunnen doen om het leven te redden van mensen in arme landen”.

Muskietennetten


Dat de extra financiële middelen niet alleen nodig zijn maar ook iets uithalen, bewijzen de programma’s voor de gratis verspreiding van met insecticide behandelde muskietennetten. Het duurde even om de internationale donoren ervan te overtuigen de gratis netten te financieren.
Het resultaat is niettemin spectaculair. In Tanzania bijvoorbeeld is de malaria-epidemie onder controle gebracht. Op de eilanden Unguja en Pemba is de ziekte zo goed als uitgeroeid. “Waar vroeger elke maand honderden gevallen van malaria opdoken, is het aantal tot nul gezakt,” zei Sachs.
Het voorbeeld Tanzania bevestigt de berekeningen van het VN-kinderfonds Unicef. Dat voorspelde dat de netten het aantal dodelijke malariagevallen bij kinderen jonger dan vijf met 20 procent kunnen verminderen.

Millenniumdorpen


Om te bewijzen dat de Millenniumdoelen ook in moeilijke omstandigheden te realiseren zijn, hebben het Milieuprogramma van de VN (UNEP) en Sachs’ Earth Institute samen de Millenniumdorpen in het leven geroepen. Twaalf van die dorpen liggen in Afrika, bijna allemaal in afgelegen plattelandsgebieden die kampen met honger, droogte en een tekort aan drinkwater.
Investeringen in zaaigoed en meststoffen zijn een efficiëntere en goedkopere manier om iets aan de honger te doen dan het sturen van noodhulp, zoals donoren vaak doen, zei Sachs. Volgens de econoom kan de oogst op die manier al na één seizoen verdubbeld of verdrievoudigd worden. Als voorbeeld haalde hij het Millenniumdorp Sauri in het noordoosten van Kenia aan, waar kleine boeren hun maïsoogst met 247 procent zagen toenemen.
Successen in het behalen van één Millenniumdoel hebben een positieve invloed op de andere. De boeren in Sauri stemden ermee in 10 procent van hun opbrengsten te investeren in een programma voor gratis middageten op school. Dat leidde tot een dramatische stijging van het aantal kinderen dat de school bezocht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.