Salvadoraanse gevangenissen zijn broeinesten van misdaad

De gevangenissen in El Salvador zijn broeinesten van misdaad. Ongeveer 80 procent van alle gevallen van afpersing wordt georganiseerd vanuit de gevangenis, dankzij een goed geolied netwerk van gevangenen en hun families, bewakers en leveranciers van telefoons, chips en laders.

De Salvadoraanse gevangenen houden zich vanuit hun cel niet alleen bezig met afpersing. Er worden ook ontvoeringen en moorden gepland, doorgaans door veroordeelden die behoren tot de bendes Salvatrucha en M18, de twee leidende bendes in Centraal-Amerika.

De misdrijven die vanuit de gevangenis georganiseerd worden, dragen bij aan het geweld dat de Salvadoraanse samenleving verscheurt. El Salvador, dat 7,2 miljoen inwoners telt, is met gemiddeld twaalf moorden per dag en 71 moorden per 100.000 inwoners, een van de meest gewelddadige landen in de wereld.

Ontslagen


“We hebben sinds 2005 politierapporten over gedetineerden uit de Zacatecoluca-gevangenis die opdracht geven tot ontvoeringen”, zegt Douglas Moreno, hoofd van het gevangenissysteem.
 
Hoewel de gevangenis in de centrale regio Zacatecoluca een strengbeveiligde instelling is, worden er toch met hulp van de bewakers mobiele telefoons naar binnen gesmokkeld.

Bij inspecties door de gevangenisautoriteiten worden er altijd telefoons en chips gevonden bij gevangenen. In augustus werden 14.000 illegale voorwerpen in beslag genomen, inclusief 1306 telefoons, 1317 chips en meer dan 400 oplaadbare batterijen.

Volgens de plaatselijke pers zijn er talloze gevallen bekend van vriendinnen, vrouwen of verwanten van de gevangenen die chips naar binnen smokkelen in hun achterwerk of vagina. De afgelopen maanden werden meer dan negentig bewakers ontslagen. In december zal die zuivering worden voortgezet, zegt Moreno.

Leger


De regering van de linkse president Mauricio Funes heeft recent besloten het leger in te zetten om te patrouilleren bij sommige gevangenissen. Dat moet voorkomen dat telefoons en drugs, die soms gewoon over de gevangenismuren worden gegooid, bij de gevangenen terecht komen.

De Salvadoraanse gevangenissen zijn tientallen jaren verwaarloosd door de regering, vanuit het idee dat “geld investeren in criminelen” niet productief is. Die houding heeft bijgedragen aan de huidige chaos in de gevangenissen, die overvol zitten. In de Salvadoraanse gevangenissen is plaats voor 8110 gevangenen, maar momenteel zitten er 24.000 gedetineerden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.