Salvadoranen halen lege potten boven tegen levensduurte

Het was van in de jaren tachtig geleden, maar woensdag stond een vierhonderdtal Salvadoranen op potten en pannen te slaan voor de Centrale Bank in San Salvador. Met het luidruchtige protest willen ze de regering ertoe aansporen dringend iets te ondernemen tegen de snel stijgende voedselprijzen.
“Ik zie het niet meer zitten, we kunnen het niet meer aan”, zegt Guadalupe López, die op haar eentje vier kinderen moet voeden. “Onze jobs leveren niet genoeg geld op om onze kinderen eten te geven en naar school te sturen.”
De 26-jarige Francisco Marroquín vindt dat de regering prijscontroles moet instellen en het minimumloon optrekken, “zodat de mensen kunnen overleven.” De deelnemers aan de protestactie verspreidden pamfletten waarin ze de regering vragen te zorgen voor “voedselsoevereiniteit en voedselveiligheid”.
Tussen januari 2007 en januari 2008 zijn bonen 68 procent duurder geworden, rijst 56 procent en maïs 37 procent, blijkt uit cijfers van het Salvadoraanse Centrum voor Consumentenbescherming (CDC). De prijsstijgingen zijn niet het gevolg van schaarste, maar van de grotere vraag naar landbouwproducten op de wereldmarkt. Dat komt omdat India en China meer voedsel importeren, en omdat een deel van de landbouwproductie naar de productie van biobrandstoffen gaat.

De haas en de schildpad


Uit het CDC-onderzoek blijkt ook dat de lonen niet mee zijn gestegen met de prijzen. In mei 2004 kostte een eenvoudige korf levensmiddelen 128,19 dollar per maand en bedroeg het minimumloon 151,25 dollar. In januari 2008 was de prijs van de warenkorf gestegen tot 159,9 dollar en bedroeg het minimumloon 162 dollar.
“De voedselprijzen gaan er met sprongen op vooruit, zoals een haas, terwijl de lonen als een schildpad steeds verder achterop raken”, zegt Armando Flores van CDC.
De Salvadoraanse minister van Economie Yolanda de Gavidia wijt de stijgende levensduurte aan de hoge olieprijs. Omdat El Salvador zelf geen olie produceert, kan het land weinig doen om de inflatiespiraal te stoppen, zegt ze.
Carlos Acevedo, econoom bij het Ontwikkelingsprogramma van de VN, sluit niet uit dat de reële prijsstijgingen nog hoger zijn dan blijkt uit de officiële statistieken. Hij raadt de regering aan grotere hoeveelheden in te voeren van producten die erg in prijs zijn gestegen, zodat het extra aanbod de prijs doet dalen. De regering moet er volgens Acevedo ook samen met de privésector voor zorgen dat er meer “banen met een eerlijk loon” worden geschapen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.