Samsung wil geen giftige pc's meer maken

Na een actie van Greenpeace aan het Benelux-hoofdkwartier van Samsung, heeft het bedrijf beloofd om voor 19 april een gedetailleerd scenario te bezorgen van hoe het te werk zal gaan om pvc en broomhoudende vlamvertragers uit z’n producten te verwijderen.
  • Greenpeace Greenpeace ontrolde vanochtend een gigantisch spandoek met de boodschap 'Samsung = verbroken beloftes' op het Benelux-hoofdkwartier van Samsung. Greenpeace
Greenpeace ontrolde vanochtend een gigantisch spandoek met de boodschap ‘Samsung = verbroken beloftes’ op het Benelux-hoofdkwartier van Samsung. De milieubeweging deed dat na herhaaldelijke beloftes van Samsung om grote kuis te houden.
Slechts twee gsm-modellen van de Koreaanse elektronicagigant zijn volledig pvc- en BFR-vrij, alle nieuwe gsm-modellen van Apple, Nokia en Sony Ericsson zijn al langer dan een jaar pvc- en BFR-vrij. 
In juni 2004 was Samsung het eerste elektronicabedrijf dat zich er openlijk toe verbond pvc en BFR’s uit de nieuwe modellen van zijn gamma halen. In 2006 beloofde Samsung BFR’s volledig uit te faseren tegen het begin van 2010 en een jaar later stelde het bedrijf zich eind 2010 als deadline om ook pvc uit de productie te verwijderen. Beide toezeggingen leverden het bedrijf punten op in ons elektronicaklassement. Maar Samsung’s beloften bleken loos.

Dioxine


Bij productie, gebruik en afvalverwerking is pvc de meest milieuschadelijke plasticsoort. Als het niet correct gerecycleerd wordt, kan er zich bij verbranding dioxine vormen, een bekende kankerverwekkende stof. BFR’s breken zeer moeilijk af in het milieu en kunnen zich ophopen in mens en dier. Ze kunnen vrijkomen bij gebruik en ook bij verbranding - zoals bij de meest courante recyclagemethoden in Azië en Afrika - kan dioxine ontstaan.
‘Samsung moet begrijpen dat zaken die goed zijn voor de gezondheid en het milieu, ook goed zijn voor de winst van het bedrijf’, zegt Greenpeace. ‘Mensen tonen zich steeds bezorgder over de ecologische impact van de producten die ze kopen, en zijn zich in toenemende mate bewust van de greenwashing en promopraat van bedrijven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.