SARS-dreiging zet domper op nieuwsjaarsfeesten

Op 22 januari viert China Nieuwjaar. Dat brengt massale reizigersstromen met zich mee. De overheid is beducht voor een nieuwe epidemie van SARS en wacht reizigers in treinstations op met een koortsthermometer.







Afgelopen mei beletten grote wegblokkades mensen Peking binnen of buiten te reizen, net tijdens de populaire Meidagviering. Dit jaar loopt het zo´n vaart niet. Inwoners mogen hun verwanten in andere provincies bezoeken voor de traditionele Nieuwjaarsviering, maar er worden strenge gezondheidsmaatregelen uitgevaardigd. In de zuidelijke provincie Guangdong werd onlangs een nieuw geval van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) opgetekend naast twee vermoedelijke gevallen van de bijzonder besmettelijke ziekte. Omdat het virus zich via de lucht verspreidt, is de overheid bezorgd dat grote mensenmassa´s aangestoken kunnen worden indien er ook maar één besmette persoon in de overvolle treinen, bussen en publieke evenementen terechtkomt.

De bestuurders van Peking, dat vorig jaar sterk getroffen werd door SARS, hopen het gevaar dit jaar te bezweren. Alle passagiers uit gebieden waar een SARS-besmetting aangetroffen werd, moeten bij aankomst in het station van Peking hun temperatuur laten meten. Iedereen die meer dan 37,5 graden heeft, moet onmiddellijk naar één van de aangeduide ziekenhuizen voor observatie, medische behandeling en epidemiologietesten, zegt Liang Wannian, adjunct-directeur van het Gemeentelijk Gezondheidsbureau.

Er zijn geen cijfers bekend van het aantal doorgezonden mensen maar totnogtoe zijn er geen gevallen van SARS vastgesteld, zegt Liang Wannian. De meest efficiënte wijze om een epidemie van dit virus te voorkomen, houdt de onmiddellijke isolatie in van de besmette persoon, zo dreunt de ambtenaar zijn lesje op. Dat wordt natuurlijk erg moeilijk in een periode dat miljoenen Chinezen op reis zijn. De minister van Transport heeft middels een rondzendbrief verspreidt forse boetes beloofd voor wie bussen, treinen en schepen overlaadt.

De reisagentschappen nemen maatregelen. Mensen uit de zuidelijke provincies mogen ongehinderd hun familieleden vervoegen maar verder worden er weinig reizen georganiseerd naar die streken. Guangdong is doorgaans een populaire vakantiebestemming tijdens de Nieuwjaarsweek. Maar excursies naar de provincie Guangdong zijn dit jaar afgelast. De overheid van Guangdong heeft de bevolking opgeroepen zich niet ongerust te maken. Het provinciale gezondheidssysteem is volgens haar momenteel goed uitgerust om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoewel het aantal recente gevallen van SARS uiterst klein is en de patiënten niemand anders lijken geïnfecteerd te hebben, blijven er heel wat onbeantwoorde vragen. De experts zijn er in geen enkel geval in geslaagd de haard van besmetting te identificeren. De overheid van Guangdong heeft daarom haar toevlucht genomen tot agressieve maatregelen en een campagne gelanceerd om civetkatten, wasbeerhonden en dassen massaal te slachten.

Ze zijn reeds met duizenden afgeslacht door een leger van bijna 10 000 gezondheidswerkers. De dieren worden geconfisqueerd op boerderijen, markten en in restaurants. Ze worden verdronken in een desinfecterende vloeistof en vervolgens verbrand. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat deze campagne zelf aanleiding kan geven tot besmetting als men niet uiterst voorzichtig te werk gaat. Verder is ze bezorgd dat door deze actie de aandacht afgeleid wordt van andere, mogelijke bronnen van besmetting.

Tang Yaowu, hoofdgeneesheer bij het Gemeentelijk Centrum voor Ziektepreventie en -controle van Peking, meent dat de actie overtrokken is. Veel dieren dragen het virus maar daarom breekt het nog niet uit. Denk maar aan honden die hondsdolheid in de leden kunnen hebben of varkens die meningitis B kunnen dragen. Doden we daarom alle honden en varkens? Nee toch. De overheid van Peking heeft alle markten met civetkatten gesloten en verbiedt de verkoop of het eten van deze dieren. De culinaire lekkernijen worden in gewone omstandigheden openlijk verkocht op de markten van Guangdong.

Met de massale mensenstroom voor Nieuwjaar voor ogen, benadrukt de overheid het belang van gezondheid als thema nummer één bij de tempelfeesten. In vergelijking met vorig jaar gaan we dit jaar veel meer gezondheidsinspecties en controles uitvoeren op alle plaatsen waar menigten ontstaan, besluit Ruan Lanyu van het Gemeentelijk Cultuurbureau.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.