Scepsis over VS-voorstel rond permanente VN-vredesmacht

Een Amerikaanse voorstel om een permanente vredesmacht van 75.000 VN-blauwhelmen op de been te brengen, stuit op scepsis van ngo’s en vredesactivisten. Ze vermoeden dat de VS militairen uit ontwikkelingslanden willen inschakelen om het vuile werk op te knappen na nieuwe humanitaire interventies of preventieve oorlogen.








Het Global Peace Operations Initiative wil in de volgende vijf jaar een goedbewapende, professionele vredesmacht op de been brengen. 65 tot 75 procent van het geld voor de opleiding en bewapening zou van de zeven grote industrielanden komen (de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Canada Italië en Japan). De VN-blauwhelmen moeten binnen de maand in het crisisgebied van bestemming kunnen zijn. Nu duurt dat meestal tussen één en drie maanden.

De soldaten voor deze ongeëvenaarde uitbreiding van huidige vredestroepen moeten ontwikkelingslanden leveren. Pakistan, Bangladesh, Nigeria, India, Ghana en Nepal zijn de meest waarschijnlijke kandidaten. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben laten uitschijnen dat zij geen extra blauwhelmen zullen leveren.

De nieuwe troepen moeten klaarstaan om het vuile werk te doen na een nieuwe preventieve oorlog of humanitaire interventie van de VS, meent Joan Russow van het Global Compliance Research Project. Volgens haar moet de VN de financiering van de wapenhandel aanpakken en werk maken van conflictpreventie en het doen naleven van internationaal recht.

Don Kraus van het Partnership for Effective Peace Operations heeft zo zijn twijfels bij de doeltreffendheid van een vredesmacht die Washington met 660 miljoen dollar belooft te financieren. Aangezien de troepen waarschijnlijk alleen lichte wapens zullen krijgen, moeten ze voor het zwaardere werk nog altijd ruggensteun krijgen van legereenheden uit grote laden.

Voorstellen voor VN-missies in Haïti, Burundi en Sudan kunnen het aantal blauwhelmen tegen eind 2004 doen oplopen tot 70.000. De tien grootste leveranciers van VN-troepen waren in april van dit jaar allemaal ontwikkelingslanden. Het gaat om Pakistan (7680 soldaten), Bangladesh (6362), Nigeria (3398), India (2930), Ghana (2790), Nepal (2290), Uruguay (1833), Kenia (1826), Ethiopië (1822) en Jordanië (1804). Een permanente VN-vredesmacht is er nog niet - voor elke nieuwe vredesmacht moet de VN de lidstaten vragen troepen ter beschikking te stellen. (mc/pd)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.