Scheuring Tamil Tijgers schaadt vredesbesprekingen

De scheuring binnen de Tamil Tijgers en het voortdurende geweld in de hoofdstad Colombo en de oostelijke stad Batticaloa brengen de vredesbesprekingen tussen de Srilankaanse regering en de Tijgers in gevaar. Die waarschuwing komt van waarnemers en hulpverleners op Sri Lanka.
Gisteren (woensdag) kondigde de Noorse gezant Vidar Helgesen aan er niet in geslaagd te zijn de rebellen te bewegen de gesprekken met de regering te hervatten. Sinds april vorig jaar liggen de besprekingen stil. Vinyagamorthi Muralitharan, alias kolonel Karuna, commandant van de Tamils in het Oosten, scheidde zich in maart na een interne strijd af van het centrale Tamilgezag. Hoewel binnen enkele weken de rust leek teruggekeerd, laaide het geweld tussen beide facties de afgelopen twee weken op.

Op 25 juli werden acht medestanders van Karuna doodgeschoten in Colombo. Eerder werd Ramalingam Padmaseelan, ook wel bekend als Senathiraja, het politieke hoofd van – voorheen - de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) in Batticaloa, gedood bij een aanval. Ook op 5 juli, de dag dat de Tijgers hun doden herdenken, vielen slachtoffers bij schietpartijen.

De afgelopen twintig jaar werden 64.000 mensen gedood als gevolg van het conflict in Sri Lanka. In februari 2002 slaagde Noorwegen er echter in een staakt-het-vuren te bereiken tussen de Tijgers en de regeringstroepen.

De Tamil Tijgers, een minderheid ten opzichte van de Singalese bevolking, strijden voor ‘Tamil Eelam’, een onafhankelijke Tamilstaat. Volgens Susanne Ringgaard Pedersen, hoofd van de Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM) in Batticaloa, werven de Tijgers sinds de scheuring fanatiek onder kinderen en jongeren. ”Vroeger gebeurde dat ook wel, maar nu ontvangen we wekelijks klachten. Er is een nieuw rekruteringsoffensief gaande,” aldus Pedersen.

Onlangs meldde Amnesty International dat de Tamil Tijgers niet alleen kinderen werven, maar ook geweld gebruiken tegen families die weigeren mee te werken. Volgens Amnesty, dat zich baseert op cijfers van Unicef, zijn sinds april 190 kinderen gerekruteerd. Unicef heeft de kwestie enkele weken geleden aan de orde gesteld bij de Tamil Tijgers, die zeiden de klachten te zullen onderzoeken. De VN-organisatie heeft in Kilinochchi een opvanghuis voor kindsoldaten.

Het UNHCR-kantoor in Batticaloa onderzocht klachten over gedwongen rekrutering van mannen tussen 19 en 25 jaar oud. Nadat Karuna brak met de Tamil Tijgers, meldden zich 450 strijders die niet meer verder wilden vechten, bij de UNHCR. Onder hen bevonden zich twintig mannen die tegen hun wil waren gerekruteerd.

Karuna voerde voor de scheuring het bevel over 7000 manschappen in het oosten. Volgens leden van de Eelam Democratische Volkspartij zijn ongeveer 2000 Tamilstrijders Karuna gevolgd. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.