Schimmels kunnen rijst wapenen tegen klimaatverandering

Als de zaden van rijst behandeld worden met schimmels, kan dat de planten beter bestand maken tegen een hoog zoutgehalte, droogte en kou.

Wetenschappers  van de United States Geological Survey, een Amerikaanse overheidsdienst, onderzochten de eigenschappen van twee types endofytische schimmels, die een symbiotische relatie met planten hebben. Ze ontdekten dat als zaden van twee commerciële rijstsoorten blootgesteld werden aan de schimmels, ze beter groeiden, meer opbrachten en beter bestand waren tegen droogte. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift PLoS One.

Afhankelijk van de schimmelvariant bleek de rijst ook beter bestand tegen kou of een zout milieu. Het voordeel van de techniek is dat er aan het dna van de rijst niets veranderd wordt, en er dus geen genetische manipulatie nodig is.

De wetenschappers gaan ervan uit dat dezelfde techniek mogelijk moet zijn met andere gewassen, zoals maïs. Ze zijn ook op zoek naar schimmelvarianten die de rijst beter bestand maakt tegen warmte. Ze willen de technologie, die voorlopig enkel in broeikassen is getest, verder onderzoeken in veldproeven. Daar krijgt de schimmel concurrentie van allerlei micro-organismen in de bodem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.