Schoenen wekken stroom op

De Japanse Telecomgigant NTT heeft een systeem ontwikkeld waarmee schoenen elektriciteit voor draagbare elektronica kunnen opwekken.
Mp3-spelers, gsm’s of Blackberry’s worden aan een snel tempo compacter en krachtiger, maar de ontwikkeling van de batterijtechnologie om al dat moois van  de nodige stroom te voorzien, verloopt een pak trager. Stroomvoorziening is stilaan aan het uitgroeien tot dé achillespees van draagbare elektronica.

De Japanse firma NTT heeft naar eigen zeggen echter een oplossing ontwikkeld: schoenen die stroom opwekken terwijl je stapt. Ze zijn voorzien van holle, met water gevulde zolen die verbonden zijn met een kleine gerator. Als bij het stappen druk uitgeoefend wordt op de zolen, gaat die generator draaien en wordt er stroom opgewekt.

De high-tech schoenen genereren nu ongeveer 1,2 watt, genoeg om “een iPod mp3-speler voor eeuwig aan te drijven, zolang de draager maar blijft stappen”, zei woordvoerder Hideomi Tenma.

Het bedrijf hoopt de capaciteit van de generator nog op te kunnen krikken tot 3 watt, ongeveer de hoeveelheid stroom die een gsm nodig heeft. De schoenen hebben voorlopig ook nog geen eigen batterij om stroom op te slaan, maar moeten tijdens het stappen met de gsm of mp3-speler verbonden worden. Het bedrijf hoopt de schoenen tegen 2010 in productie te kunnen nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.