Schuldverlichting is efficiënte ontwikkelingshulp

Jubilee Australia, een lobbygroep voor schuldverlichting, vraagt dat het programma voor schuldverlichting van de Wereldbank en het IMF wordt uitgebreid naar 66 landen. De lobbygroep lanceert zijn oproep naar aanleiding van de Werelddag tegen Schulden (16 mei), een actiedag die nog geen gemeengoed is geworden op het noordelijk halfrond.
Indonesië en de Filipijnen spenderen drie keer meer aan de aflossing van hun internationale schulden dan aan gezondheidszorg en onderwijs. Nochtans hebben die landen geen perspectief op de kwijtschelding van hun schuldenberg, die nauwelijks af te betalen is.

Sinds de G8-top van medio 2005, maken 19 van ‘s werelds allerarmste landen deel uit van een akkoord voor schuldkwijtschelding. Hun multilaterale geldschieters, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, laten de rekening vallen op voorwaarde dat het vrijgekomen geld goed wordt geïnvesteerd. Slechts tien andere landen maken kans om toe te treden tot het kwijtscheldingsakkoord van de rijkelandenclub.

Het akkoord treedt in werking in juli 2006 en komt neer op een injectie van 37 miljard dollar (over een periode van 40 jaar) in de begroting van die tien landen, staat in het rapport ‘2006 policy platform’. Dat zal een rechtstreeks effect hebben op het leven van 290 miljoen mensen.

Jubilee Australië vraagt dat de schuldkwijtschelding wordt uitgebreid naar alle 66 landen die arm genoeg zijn om van de Wereldbank te kunnen lenen tegen een laag tarief. “Slechts één inwoner op tien in ontwikkelingslanden geniet nu van het akkoord voor kwijtschelding. Er zijn er veel meer die het nodig hebben”, zegt Luke Fletcher, de coördinator van Jubilee Australië.

‘A case for debt relief’, een tweede rapport van dezelfde organisatie, onderzoekt wat het effect van eerdere schuldkwijtscheldingen was in landen als Zambia en Tanzania. De conclusie van dat rapport luidt dat schuldverlichting een erg efficiënte vorm van armoedebestrijding is. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.