Seksueel misbruik bij aboriginals in de tang

De Australische overheid heeft verleden dinsdag wettelijke maatregelen voorgesteld die het seksueel kindermisbruik bij de aboriginals moeten aanpakken. De leiders van de aboriginals en Oxfam reageren furieus en beschouwen de plannen als discriminerend en een aanval op de culturele vrijheid van de aboriginals.
“Een falende samenleving waar alle sporen van wet, orde en gedrag verdwenen zijn en waar vrouwen en kinderen niet veilig zijn”, zo beschrijft minister van Binnenlandse Zaken, Mal Brough, de gemeenschappen van de aboriginals.   
De maatregelen komen er naar aanleiding van een officieel rapport waaruit bleek dat kinderenmisbruik schering en inslag is bij de aboriginals aan de noordgrens van Australië.
Het plan wil alcohol en pornografie verbannen en gezinnen verplichten om een specifiek deel van hun inkomen aan voedsel uit te geven.

Clausule


Hoewel de regering weet heeft van het discriminerende aspect van het plan, tracht ze de anti- discriminatiewetten te omzeilen via een clausule in het wetsvoorstel.
Voor Brough wegen de anti-discriminatiewetten niet op tegen het welzijn van de kinderen. Bovendien verdedigt hij het voorstel dat de aboriginals het recht ontzegt om bezoekers de toegang tot hun gebied te weigeren en wil hij dat de overheid voor vijf jaar de controle over de gebieden overneemt.

Het einde van de aboriginalcultuur


Aboriginalleiders trokken dinsdag naar de nationale hoofdstad Canberra om er het voorstel aan te vechten en de goedkeuring te vertragen. Een dringende kwestie want de overheid wil het plan deze week goedgekeurd zien.
John Ah Kit, een leider uit de delegatie, vreest dat de federale machtsovername het begin van het einde van de aboriginal cultuur betekent. “Op een bepaalde manier is het zelfs een genocide”, vindt Ah Kit.

Maatregelen stoppen misbruik niet


Professor Jon Altman, van het Centre for Aboriginal Economic Policy Research, meldde in een recent rapport dat hij niet gelooft dat de machtsovername het kindermisbruik zal stoppen. Bovendien kunnen de maatregelen tot een vijfjarig conflict tussen blank en zwart leiden en de aboriginal gemeenschappen zwaar beschadigen, waarschuwt Altman.
“Ik heb geen bewijs gevonden dat de voorgestelde maatregelen rechtstreeks betrekking hebben op het seksueel kindermisbruik”, aldus Altman. “En de kans zit er in dat aboriginals hun toevlucht zullen nemen tot de grote steden”.  
Ook Oxfam sprak zich dinsdag uit over het wetsvoorstel. James Ensor, van Oxfam Australië, meent dat het de economische positie van een reeds fel gemarginaliseerde gemeenschap op het spel zet. “Een senaatsonderzoek moet ervoor zorgen dat de visies van alle betrokken partijen gehoord worden”, aldus Ensor.

Resolutie tegen wetsvoorstel


Aboriginal leiders, gezondheidswerkers, politici, rechters, toeristen en artiesten ondertekenden maandag een resolutie die de overheid oproept om het wetsvoorstel niet goed te keuren deze week.
“Als de overheid geen gehoor geeft aan deze oproep, vragen we de oppositiepartijen om in het parlement en de senaat tegen het voorstel te stemmen”, klinkt het in de resolutie.
Uit angst om stemmen te verliezen en onder druk van de leiders van de aboriginals liet de socialistische partij weten het wetsvoorstel te steunen, maar wel amendementen zal toevoegen.

De kansen op goedkeuring


Voorlopig heeft de resolutie de oppositiepartijen kunnen beïnvloeden, waardoor de goedkeuring vertraging oploopt. Maar het ziet ernaar uit dat het wetsvoorstel volgende week gestemd en goedgekeurd zal worden.
Bronnen:
www.iht.com
http://www.smh.com.au
www.abc.net.au

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.