Senaat buigt zich over moedersterfte

Er moet dringend werk gemaakt worden van Millenniumdoelstelling vijf, die de moedersterfte tegen 2015 wil terugdringen met 75 procent. Dat zegt Marleen Temmerman (sp.a), die donderdagnamiddag in de senaat onthutsende cijfers over moedersterfte presenteerde en de Belgische overheid opriep haar verantwoordelijkheid te nemen. Komende maandag stemt de senaat over een resolutie inzake moedersterfte.
In de plenaire vergadering van donderdag lag een opmerkelijk voorstel van resolutie ter tafel dat op 1 juli werd aangenomen in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging. Sp.a-senatrice Marleen Temmerman trachtte met alarmerende cijfers de overheid ertoe aan te zetten de reeds bestaande Belgische beleidsnota inzake seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te implementeren.
Temmerman vroeg de regering om de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen om universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid te realiseren tegen 2015. In de plenaire namiddagvergadering van komende maandag zal de senaat over dit voorstel stemmen.

Eén vierde onveilige abortussen gebeuren bij tieners


Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan een half miljoen vrouwen door complicaties bij een zwangerschap of bevalling, waarvan 99 procent in ontwikkelingslanden en meer dan de helft in Sub-Sahara Afrika. Afrikaanse vrouwen hebben één kans op tien te sterven aan een zwangerschap of bevalling, tegenover één kans op vierduizend voor vrouwen in geïndustrialiseerde landen, zo staat te lezen in het voorstel van resolutie van Temmerman. Volgens een studie van The Lancet werd bijna de helft van alle moedersterftes geregistreerd in vijf landen, namelijk India, Nigeria, DRC, Afghanistan en Ethiopië.
Wereldwijd bevallen jaarlijks veertien miljoen meisjes tussen vijftien en negentien jaar. In deze leeftijdsgroep is zwangerschap de belangrijkste doodsoorzaak. Ten minste één vierde van de geschatte twintig miljoen onveilige abortussen die jaarlijks worden uitgevoerd, gebeuren bij die jonge meisjes. Voor 78 000 onder hen heeft dit de dood tot gevolg.

Millenniumdoelstelling vijf


Sinds de “Nairobi Safe Motherhood”-Conferentie in 1987 is moedersterfte een belangrijk thema in het wereldwijde gezondheids- en ontwikkelingsbeleid. Millenniumdoelstelling vijf wil de globale moedersterfte met 75 procent doen dalen tussen 1990 en 2015. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek echter dat de moedersterfte tegen 2005 zelfs niet met één procent gedaald was. Vorig jaar gaf ook een tussentijds rapport van de Verenigde Naties (VN) aan dat op gebied van die millenniumdoelstelling weinig of geen vooruitgang geboekt was. Meer nog, in Sub-Sahara Afrika werd zelfs een toename van het aantal sterfgevallen geregistreerd.
Moedersterfte wordt in de eerste plaats veroorzaakt door bloedingen, infecties, onveilige abortus, moeilijke bevallingen en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan de combinatie van een zwangerschap met malaria, bloedarmoede of AIDS fatale gevolgen hebben.
Volgens de VN kan een meer professionele begeleiding bij bevallingen en deskundige hulp bij noodgevallen moedersterfte terugdringen met maar liefst 75 procent. Ook vrijwillige geboortebeperking kan moedersterfte doen dalen met twintig à vijfendertig procent. Te veel vrouwen hebben echter geen toegang tot voorbehoedsmiddelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.