Senator kost 350.000 euro meer dan Kamerlid

De totale kostprijs van de Kamer en de Senaat is de voorbije tien jaar gestegen met bijna 50 miljoen euro. Dit jaar bedraagt het budget voor de Kamer 115,9 miljoen euro of gemiddeld 772.900 euro per parlementslid, terwijl het budget voor de Senaat is opgelopen tot 80,2 miljoen euro of ruim 1,1 miljoen euro per senator.
  • Apache Professor Herman Matthijs (VUB) rekende uit hoeveel Kamer en Senaat kosten. Apache
De cijfers komen uit een studie van VUB-professor Herman Matthijs, die de evolutie van de kostprijs van de federale parlementen onderzocht voor de periode van 1995 tot nu.
Het parlement verliest aan politieke macht en invloed, maar kost wel steeds meer geld. De voorbije tien jaar is de totale kostprijs van de twee federale parlementen samen gestegen van 149 miljoen euro in 2001 naar 196 miljoen euro dit jaar: een stijging met 47 miljoen euro. Ook de gemiddelde kostprijs van een Kamerlid of senator is de afgelopen tien jaar voortdurend gestegen. Pas dit jaar werd de stijging voor het eerst afgeremd.
Bekeken over een periode van ruim twintig jaar, van 1989 tot 2010, is de begroting van de Senaat zogoed als verdubbeld en in diezelfde periode is de gemiddelde kost per senator vervijfvoudigd. Tegelijk is het aantal senatoren sinds de hervorming van de Senaat in 1995 gedaald van 183 naar 71. De drie senatoren van rechtswege, de kinderen van de koning, tellen niet mee omdat ze budgettair geen invloed hebben. De totale loonkost voor de huidige 71 senatoren bedraagt 9 miljoen euro. Ter vergelijking: in 1995 moest 12,9 miljoen euro verdeeld worden onder 184 senatoren.
Lees het volledige artikel op Apache.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.