Sensoa brengt jong seksueel gedrag in kaart

Sensoa lanceert een vlaggensysteem dat iedereen die met kinderen en jongeren in contact komt kan hanteren om seksueel gedrag van positief aanvaardbaar tot zwaar grensoverschrijdend te bestempelen. Maar het systeem volstaat niet voor onze multiculturele maatschappij.
‘Voorlopig zijn er alleen resultaten van West-Europese en Noord-Amerikaanse onderzoeken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Omdat we in een multiculturele maatschappij leven, volstaat dat niet. Er moeten dus in andere culturen eveneens onderzoeken worden gedaan, om vollediger te kunnen zijn’, zegt Thierry Franck, een van de ontwikkelaars van het vlaggensysteem.
‘In India beginnen jongeren bijvoorbeeld veel vroeger met seks, waardoor er heel andere maatstaven zijn. Deze moeten op elkaar afgestemd worden.’

Normen en waarden


Iedereen is opgevoed met verschillende normen en waarden, wat het moeilijk maakt om op een eenduidige manier om te gaan met seksualiteit. Jessy Liebens geeft les aan autistische kinderen en komt samen met haar collega’s heel vaak in aanraking met situaties waar kinderen of pubers de grenzen van het seksueel aanvaardbare aftasten.
‘Voor we het vlaggensysteem ontdekten, staken we heel veel tijd in discussiëren over hoe we iedere situatie het best konden benaderen. Iedereen had zijn eigen mening en we kwamen er eigenlijk nooit uit. Nu hebben we een objectieve maatstaf waarop we ons kunnen richten. We weten aan de hand daarvan ook hoe en of we moeten ingrijpen.’

Afbakening


Het vlaggensysteem werd ontwikkeld door Erika Frans en Thierry Franck en is een antwoord op situaties waarmee vele opvoeders kampen. Namelijk hoe ga je om met seksuele ontwikkeling, waar trek je de grens en wat is aanvaardbaar? Kleuterkusjes, tante Julia’s borsten op je schouders of experimenten met intieme plekjes. Het systeem geeft een concrete afbakening voor omstanders om de aard van de situatie juist in te schatten en erop in te spelen.
Aan de hand van vier verschillende vlaggen wordt een situatie van seksueel gedrag bestempeld van positief aanvaardbaar tot zwaar grensoverschrijdend. 
  • De vier vlaggen hebben de kleuren groen en geel voor normale seksuele nieuwsgierigheid.
  • Vallen de handelingen onder rood en zwart, worden ze als onrustwekkend beschouwd.

Voor de beoordeling worden zes criteria toegepast, waaronder wederzijdse toestemming, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid. De vlaggen zijn natuurlijk een abstract gegeven. Als didactisch materiaal voor zijn er echte vlaggetjes beschikbaarvoor professionals, aan te vragen bij sensoa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.