Singaporezen beginnen kritisch te denken

De verkiezingen in Singapore van een paar weken geleden, waarbij de autoritaire leiders een tik op de neus kregen, waren historisch. Steeds meer mensen beseffen dat de angst en de apathie van voorheen zijn gebroken. Mede mogelijk gemaakt door het internet.

“Internet was het platform voor mensen om hun frustratie te uiten over de regeringspartij, maar ook om meningen te delen en gelijkgestemden te ontmoeten”, schreef ‘Theonlinecitizen’ deze week, een populaire website die ingaat tegen de regeringsgezinde media. De kritische commentaren op Facebook, Twitter en andere sites “waren de aftrap voor een nieuwe manier van denken van Singaporezen.”

Dit soort analyses beginnen nu pas te komen, een paar weken na de verkiezingen waarin de regerende Peoples’ Action Party (PAP) gevoelige klappen kreeg. Ze wonnen wel, maar behaalden met 60 procent de slechtste uitslag ooit. 

Volkswoede

Catherine Lim, de bekendste schrijfster van het land, schreef op haar blog dat er een paar oorzaken waren dat “de volkswoede nu uitbrak en niet eerder”. “De opkomst van een jonger, meer uitgesproken electoraat en de macht van het internet en de sociale media […] zorgden voor open discussies over onderwerpen die meestal werden gecensureerd”, schreef Lim.

Het regime in Singapore is al sinds de dagen van oprichter Lee Kwan Yew berucht om de censuur. Critici krijgen zware boetes of celstraffen opgelegd.

“Deze verkiezing was een mijlpaal, een teken dat het land de angst achter zich heeft gelaten”, zegt James Gomez, directeur van de denktank Singaporezen voor Democratie. “Vooral jonge mensen zijn politiek bewust geworden door sociale media.”

Mager

Door het controversiële kiessysteem weet de PAP zich toch nog verzekerd van 81 van de 87 zetels. “Een magere zes zetels, dat is niet om te juichen, maar je moet achter de resultaten kijken om te zien wat voor doorbraak dit betekent”, schreef een commentator deze week op ‘Temasek Review’, een andere bekende kritische website. “De PAP heeft veel meer concurrentie dan ooit tevoren, zo veel dat zelfs de beproefde strategie van karaktermoord niet meer kan worden gebruikt.”

De regering versoepelde in 2008 haar greep op politieke discussies. Partijen konden openlijk campagnevoeren via Facebook, podcasts en Twitter. Filmpjes van bijeenkomsten konden worden gepost, zonder censuur.

“Door de grotere tolerantie van de regering en met de hulp van nieuwe media hebben Singaporezen hun onvrede veel meer kunnen uiten”, schrijft de Duitse Friedrich Naumannstichting in een paper met de titel “Fear no more”. “Dit waren de meest cruciale verkiezingen sinds 1959.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.