Sleepnetten bedreigen soortenrijkdom oceaanbergen

Koralen en duizenden soorten die leven op en rond bergen op de oceaanbodem zijn met uitsterven bedreigd door visserij met bodemsleepnetten. Dat stelt een nieuw rapport van een internationale groep wetenschappers. Volgens een andere pas vrijgegeven studie zijn amper 100 tot 200 schepen uit een handvol landen verantwoordelijk en gaat het dus om vrij verwaarloosbare economische winsten. Milieuorganisaties roepen op tot een moratorium op het gebruik van sleepnetten in internationale wateren.


De bodem van de oceanen is bezaaid met bergen van vulkanische oorsprong die bekend staan als de ‘oases’ van de diepzee en een ideale habitat vormen voor de evolutie naar nieuwe soorten. Ze zijn meestal bedekt met koraal en huisvesten vele soorten die nergens anders voorkomen. Van de naar schatting 14.000 tot 50.000 oceaanbergen is minder dan een procent ooit bestudeerd. Volgens de voorzitter van het Amerikaanse Marine Biology Conservation Institute is over de bergen minder bekend dan over het Marsoppervlak, maar staat wel vast dat ze in toenemende mate worden bedreigd door visvangst met sleepnetten die over de oceaanbodem ploegen (‘bottom trawlers’). Ongeveer de helft van de bergen liggen in internationale wateren en worden totaal niet beschermd.

De studie ‘Seamounts: Biodiversity and Fisheries’ is de meest omvangrijke studie ooit gemaakt over het onderwerp, en besluit dat de vissoorten die bij oceaanbergen voorkomen veel kwetsbaarder dan andere vissen. Bodemsleepnetten breken het kwetsbare koraal en roeien de vissen op enkele jaren tijd uit, zo stelt professor Daniel Pauly, die als hoofd van het Visserijcentrum van de University of British Columbia in Canada een internationale groep onderzoekers bijeenzocht voor de studie. Zelfs na tientallen jaren herstelt het visbestand zich niet.

De wetenschappers stelden hun onderzoek voor tijdens de informele VN-bijeenkomst over oceanen die van 7 tot 10 juni plaatsvindt in New York. De alarmerende berichten werden bevestigd door een andere nieuw rapport: het ‘High Seas Bottom Trawl Fisheries and their Impact on Biodiversity’ van Matthew Gianni, een voormalige visser die zich op onderzoek is gaan toeleggen. Gianni berekende dat de bevissing met sleepnetten in open zee jaarlijks dan 300 tot 400 miljoen dollar opbrengt, of niet meer dan een halve procent van de winsten van de wereldwijde visvangst. Het gaat volgens hem slechts om honderd tot tweehonderd schepen, vrijwel uitsluitend uit Spanje, Rusland, Portugal, Noorwegen, Estland, Denemarken, Japan, Litouwen, Ijsland, Nieuw Zeeland en Letland. Alleen Noorwegen zou inspanningen hebben gedaan om het gebruik van de netten in diepzee te beperken.

Milieuorganisaties waaronder Greenpeace International grijpen de nieuwe bevindingen aan om de VN op te roepen een moratorium op sleepnetten in te stellen. Ze geloven dat de netten met stalen nagels en zware rollers die over de oceaanbodem worden gesleept tot 95 procent van de koralen in diepe wateren vernietigen. De voorbije 50 jaar hebben we al negen tiende van de roofvissen uitgeroeid - nu flirten we met een wereldwijde catastrofe, zegt Karen Sack van Greenpeace International. (ADR/PD)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.