Sociaal Forum overstijgt Economisch Forum

De betekenis en weerklank van het Wereld Sociaal Forum is nu veel groter dan die van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat is de overtuiging van organisatoren en activisten aan het slot van het vierde WSF in het Indiase Mumbai.

Eerlijk gezegd, de gedachte om Davos als een referentie te gebruiken, is dit jaar niet eens in mijn hoofd opgekomen, zegt Walden Bello. Bello is een van de topfiguren op het WSF, en is daarnaast mededirecteur van Focus on the Global South, een ngo uit Bangkok en een van de winnaars van de alternatieve Nobelprijs in 2003.

Het Wereld Sociaal Forum (WSF) en het Wereld Economisch Forum (WEF) zijn fora die allebei over economisch beleid gaan, maar die een totaal verschillend publiek aantrekken. Activisten uit 132 landen zijn sinds vrijdag bijeen op het WSF in de Indiase miljoenenstad Mumbai, en bespraken er thema’s als privatiseringen, buitenlandse schuld, vrijhandel en wat ze ‘excessief kapitalisme’ noemen. De kleurige bijeenkomst in India verschilt zowel in sfeer als in opinie dag en nacht met die onder de kleine elite van zakenmensen en regeringsleiders die zich vanaf vandaag verzamelt in het kleine mondaine Zwitserse skioord Davos, intussen al toe aan de drieëndertigste uitgave. Sleutelfiguren in Davos zijn onder meer de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Iraanse president Mohammad Khatami.

Het WSF werd vier jaar geleden in het leven geroepen als ‘tegenforum’ tegen het WEF en tegen het beleid van de Bretton Woods instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Kritiek tegen die instellingen is ook nu nog dik gezaaid. Zo benadrukte met name Joseph Stiglitz, zelf ex-Wereldbankier, deze week onder luid applaus hoe de pogingen van het IMF om de sociale zekerheid in sommige landen te hervormen in werkelijkheid de al magere bescherming voor de werknemers ondergraven.

Maar het WSF heeft haar oorspronkelijke raison d’être nu naar eigen zeggen overstegen. Volgens sommigen stelt het sociale forum nu zelf haar oorspronkelijke economische tegenhanger in de schaduw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.