“Sociale rechtvaardigheid kan goudmijn voor ontwikkeling worden”

Arme landen spelen jaarlijks honderden miljarden euro kwijt door kapitaalvlucht en belastingvermijding. In veel landen blijft de kloof tussen mannen en vrouwen en tussen rijke en arme bevolkingslagen stuitend groot. Meer aandacht voor de sociale en economische rechten van mensen kan die onrechtvaardigheden wegwerken en meteen voor de extra middelen zorgen die ontwikkelingslanden zo hard nodig hebben, zegt Social Watch.

Veel landen maakte de voorbije twintig jaar niet genoeg vorderingen in de strijd tegen de armoede, stelt het internationale netwerk van sociale organisaties vast in zijn jaarrapport dat vandaag (1 december) in Doha werd gepubliceerd. De oorzaken daarvan zijn onder meer kapitaalvlucht, belastingvermijding en een ondoordacht privatiserings- en liberaliseringsbeleid. Daardoor ontbreekt het geld en vaak ook de beleidsruimte om onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren of om achtergestelde bevolkingsgroepen een duwtje in de rug te geven.
Twee auteurs van het rapport, Nicholas Shaxson en John Christensen van het Tax Justice Network, schatten dat rijke en arme landen samen elk jaar 1000 miljard dollar verliezen doordat ze er niet in slagen bedrijven en rijke burgers alle verschuldigde belastingen te doen betalen. Veel arme landen krijgen daardoor hun schatkist niet voldoende gevuld, terwijl industrielanden het moeilijker hebben om hun ontwikkelingshulp op te trekken.

El Salvador


De cijfers voor sommige landen zijn verbijsterend. De partnerorganisaties van Social Watch In El Salvador schatten dat grote bedrijven in 2006 2,6 miljard dollar aan de fiscus voorbijsluisden. Dat is ongeveer even veel als de totale begroting van El Salvador.
Rijke landen dragen ook een zware verantwoordelijkheid. Twee andere auteurs, Mirjam van Reisen en Simon Stocker van het in Brussel gevestigde Eurostep, zeggen dat de Europese Unie zijn ontwikkelingshulp anders dan beloofd niet heeft toegespitst op armoedebestrijding. Dat zou het gevolg zijn van de Europese obsessie met handelsliberalisering. De Europese ontwikkelingshulp gaat nu vooral naar infrastructuurwerken en andere programma’s die de handel erop vooruit moeten helpen, en verwaarloost volgens Stocker en van Reisen sectoren als onderwijs en gezondheidszorg.
Social Watch vindt dat er ook te weinig gebeurt om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weg te werken. Volgens de cijfers van het netwerk verdienen vrouwen wereldwijd gemiddeld een derde minder dan mannen. 60 procent van de landen in de wereld zouden er de laatste jaren niet in zijn geslaagd meer vrouwen toegang te bieden tot onderwijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.