Soedan lapt wapenembargo aan zijn laars

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft nieuwe foto’s van ooggetuigen ontvangen die aantonen dat de Soedanese overheid, ondanks het VN-wapenembargo, militair materieel blijft ontplooien in Darfur.
  • Amnesty International Een Russisch Antonov 12-vrachtvliegtuig Amnesty International
De Soedanese overheid levert nog altijd wapens aan Darfur, dit is een ongelofelijke tarting van het VN-wapenembargo en de vredesovereenkomsten in Darfur’, zegt Brian Wood, een onderzoeker van de organisatie. ‘Amnesty International roept de VN-veiligheidsraad nogmaals op om beslist te reageren en het embargo af te dwingen.’ Amnesty vindt ook dat er aan alle toegangspoorten tot Soedan en Darfur VN-observators moeten komen.
De foto’s die Amnesty ontving tonen Soedanese soldaten die containers uit een Russich vliegtuig op militaire trucks laden en verschillende gevechtshelikopters van Russische makelij. Wapens, munitie en verwante materiaal worden overgebracht naar Darfur in het westen van Sudan voor militaire operaties.
Volgens Amnesty International overtreden zowel Rusland als China het wapenembargo, door Soedan voor tientallen miljoenen dollar aan wapens te leveren. De twee landen hebben in de VN-Veiligheidsraad vaak hun veto gebruikt om resoluties tegen Soedan tegen te houden.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.