Spaans PP-schandaal strekt zich uit tot Argentijnse bossen

Het schandaal rond de Volkspartij (PP) in Spanje strekt zich uit tot in Argentinië. Een van de betrokkenen, een voormalige penningmeester van de PP, zou er massaal bomen hebben laten rooien terwijl dat eigenlijk niet meer mocht.

  • lamoraleja.com.ar Zicht op het zuiden van het domein La Moraleja. Greenpeace-Argentinië stelde vast dat de kapvergunningen voor 5.900 hectare bos versneld waren afgeleverd op het moment dat een nieuwe wet voor de bescherming van inheems bos al van kracht was. lamoraleja.com.ar

De Spaanse justitie onderzoekt een corruptiezaak waarin Luis Bárcenas is betrokken, van 1993 tot 2009 penningmeester van de Volkspartij (PP), de partij van huidig premier Mariano Rajoy. Dat schandaal bevat een Argentijns hoofdstuk, dat veel te maken heeft met de bescherming van inheemse bossen.

Alles draait rond La Moraleja, een 30.000 hectare groot landbouwbedrijf in de noordwestelijke provincie Salta. Een van de eigenaars is de Spanjaard Ángel Sanchís, penningmeester van de PP van 1982 tot 1987. In Spanje is de justitie sterk geïnteresseerd in Sanchís vanwege diens nauwe banden met Bárcenas.

Greenpeace benaderd

De Spaanse justitie liet vorige maand weten dat Bárcenas minstens 22 miljoen euro heeft op een rekening in Zwitserland. Sindsdien lekte uit dat daarvan geld vertrok naar een bedrijf dat aan La Moraleja is gelieerd. De familie Sanchís ontkent dat het geld bij La Moraleja zelf is terechtgekomen.

Miguel Ángel Soto van Greenpeace-Spanje zei vorige maand dat Sanchís zijn organisatie had benaderd met de vraag een herbebossingproject in Salta te steunen in ruil voor “een vergoeding”. Sanchís had uitgelegd dat slechts 12.000 hectare van zijn bedrijf voor productie geschikt was. Daarom wilde hij bomen kappen en vervangen door “edele” houtsoorten zoals kerselaar en teak.

Maar het gebied had grote ecologische waarde, zegt Greenpeace. Greenpeace-Argentinië voerde toen net sterk campagne in Salta voor het behoud van inheemse bossen. Het klaagde aan dat een provinciaal reservaat in Pizarro, vlak bij La Moraleja, verkocht was. Volgens de toenmalige gouverneur van Salta, de rechtse politicus Juan Carlos Romero, was het gebied vervallen. Romero werd regelmatig in La Moraleja gesignaleerd.

Bescherming van inheemse bossen

Eind 2007 werd in Argentinië een wet voor de bescherming inheemse bossen van kracht. Nauwelijks enkele dagen later al kreeg La Moraleja toch de toestemming om 5.900 hectare bos te rooien. Het gerucht ging dat gouverneur Romero daarvoor geld had ontvangen. In dat jaar werd in de provincie Salta 435.000 hectare gerooid.

Van corruptie vond Greenpeace-Argentinië geen bewijzen. Maar de milieuorganisatie stelde wel vast de kapvergunningen versneld waren afgeleverd op het moment dat de wet al van kracht was en de vergunningen dus eigenlijk niet meer mochten.

Romero was gouverneur van 1995 tot 2007. Vandaag is hij senator.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.