Spanning om internationaal aanhoudingsbevel tegen Soedanese president

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vandaag (4 maart) een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Omar Al-Bashir, de president van Soedan. Al-Bashir is de vierde staatsleider die voor het Hof moet verschijnen.
De Soedanese president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid (beluister de bekendmaking van het aanhoudingsbevel). Hij wordt niet vervolgd wegens genocide - dat deel van de aanklacht werd wegens gebrek aan bewijs onontvankelijk verklaard.

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo riep tijdens een persconferentie de regering van Soedan op haar president aan te houden. Al-Bashir zou tijdens de burgeroorlog in het West-Soedanese Darfoer, die nu al langer dan zes jaar duurt, verzuimd hebben plaatselijke bevolkingsgroepen te beschermen tegen de beruchte Janjaweed-milities.

Onenigheid in de internationale gemeenschap 


Moreno Ocampo, die in juli vorig jaar al had gevraagd een aanhoudingsbevel tegen Al-Bashir uit te vaardigen, herhaalde gisteren over overtuigende bewijzen te beschikken. Gisteren nog woonde de Soedanese president de groots opgezette inhuldiging van de Merowedam bij. Sinds de Aswandam is dit het grootste bouwproject op de Nijl.

Opschorting


Vanaf het begin was de procedure al controversieel. Drie weken geleden werd op een informele vergadering van de VN-Veiligheidsraad, de Afrikaanse Unie (AU) en de Arabische Liga (AL) gepleit voor een opschorting van de gerechtelijke procedure. Nu de magistraten van het Internationaal Strafhof toch een aanhoudingsbevel hebben uitgevaardigd, beschikt de VN-Veiligheidsraad over de mogelijkheid een jaar uitstel te vragen. Artikel 16 van het Statuut van Rome voorziet daarin.
Soedan vraagt eveneens om een opschorting, “om ons de tijd te gunnen om te werken aan de vrede in Darfoer”, bevestigde de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken aan Radio France International (RFI).
Volgens diplomaten, aanwezig bij deze vergadering in New York, zullen slechts zes leden van de Veiligheidsraad voor de opschorting stemmen. Een goedkeuring vereist echter negen stemmen. Onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk weigeren het Internationaal Strafhof tegen te werken.

Manifestaties in Khartoem


Voor vandaag waren manifestaties voorzien voor de Britse, Franse en Amerikaanse ambassades in Khartoem. De sfeer is er gespannen. “We mogen het risico op een uitbarsting niet onderschatten”, zegt een woordvoerder van de VN-missie in Darfoer aan RFI.
President Al-Bashir lijkt er plezier in te scheppen een lange neus te maken naar diegenen die hem voor de rechter willen zien verschijnen. Hij weet zich gesteund door de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga, maar ook door China en Rusland, twee permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.
Soedan is vertrouwd met personencultussen, maar de president geniet maar een relatieve populariteit. Toch rijzen sinds enkele weken effigieën ter ere van Al-Bashir in de straten van Khartoem als paddestoelen uit de grond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.