Spanning stijgt in Honduras voor terugkeer van Zelaya

Manuel Zelaya, de afgezette president van Honduras, is van plan vanavond (zondag) terug te keren naar zijn land. De regering dreigde ermee hem te arresteren bij zijn aankomst en de katholieke kerk waarschuwde voor een “bloedbad”.
De terugkeer van Manuel Zelaya wordt vanavond tussen acht en negen uur verwacht.  Op 28 juni hadden militairen hem uit zijn huis gehaald en op het vliegtuig naar Costa Rica gezet.
Parlementsvoorzitter Roberto Micheletti, die tot interim-president werd aangesteld, kondigde aan dat Zelaya het risico liep gearresteerd te worden.
In een toespraak die in heel Latijns-Amerika werd uitgezonden door de Venezolaanse zender Telesur, zei Zelaya dat hij bij zijn terugkeer vergezeld zou zijn door “verschillende presidenten”, een allusie op de Cristina Fernández (Argentinië) en Rafael Correa (Ecuador). Er circuleren ook namen van andere prominenten, zoals de Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú.

Bisschoppen steunen coup


De Hondurese bisschoppenconferentie schaarde zich zaterdag achter interim-president Micheletti. “Alle inlichtingen en documentatie die we konden verzamelen en alle gesprekken die we hadden met diverse sociale sectoren, wijzen erop dat de Hondurese democratie van kracht is gebleven en dat men wettelijk heeft gehandeld”, zei woordvoerder kardinaal Oscar Andrés Rodríguez op de nationale radio en televisie. Zelaya “had zich ver in de illegaliteit begeven”, zei de kardinaal.
Hij riep de afgezette president op niet terug te keren. “Ik wil u eraan herinneren dat u bij uw eedaflegging drie geloftes hebt afgelegd: niet liegen, niet stelen, niet doden. We denken dat een terugkeer naar het land op dit moment een bloedbad zou kunnen ontketenen. Ik weet dat u van het leven houdt. Denk alstublieft na, want nadien zal het te laat zijn.”

OAS schorst Honduras


De bisschoppenconferentie steunde ook de beslissing van de interimregering om de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te verlaten. Honduras had dat vrijdag aangekondigd omdat de OAS de nieuwe regering niet erkende.
José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS, had vrijdag nog een bezoek gebracht aan Tegucigalpa en zei dat het terugtreden van Honduras geen juridische waarde had omdat de beslissing genomen is door een regering die niet erkend is door de internationale gemeenschap.
Gisteren (zaterdag) kwam de OAS in spoedzitting bijeen in Washington. Ze besliste unaniem om Honduras te schorsen. Dat was niet meer gebeurd sinds 1962, toen Cuba geschorst werd als gevolg van de rakettenrcrisis.

Felle tegenwind


Bij zijn bezoek aan Honduras vrijdag had Insulza ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, van politieke en sociale sectoren en van civiele en religieuze organisaties. Bij de magistraten van het Hooggerechtshof ondervond hij felle tegenwind. De afzetting van Zelaya was geen “voorwerp van wijzigingen”, zeiden ze.
Insulza zei op een persconferentie dat hij een gepolariseerd land had aangetroffen en herhaalde dat op 28 juni wel degelijk een “staatsgreep” had plaatsgevonden, die inging tegen het Democratische Charter van de OAS. Uit Insulza’s woorden viel af te leiden dat hij de argumenten waarmee de rechterlijke macht de coup rechtvaardigde, niet aanvaardde.
Het Hooggerechtshof beschuldige Zelaya ervan de grondwet te hebben geschonden. De afgezette president wilde vorige zondag een referendum organiseren over de mogelijkheid om de grondwet te wijzigen. Volgens de magistraten kan alleen het parlement of de hoge kiesraad zo’n initiatief nemen. Zelaya’s tegenstanders zeiden dat de president van plan was via een grondwetswijziging zijn herverkiezing mogelijk te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.