'Spoelingvrije wc wordt hit in het Zuiden'

Op het Wereldwaterforum, dat morgen afloopt in Mexico-stad, presenteren honderden bedrijfjes mirakeloplossingen voor het watertekort in arme landen. Wat dacht u van de wc zonder spoeling - reukloos en handig? Allemaal mooi die nieuwe technologieën, maar als je de lokale mensen niet mee hebt, werkt het niet, zeggen ontwikkelingswerkers.

Eén van de drukst bezochte stands op het Wereldwaterforum in Mexico-stad is het no-flush urinoir van het Californische waterbedrijf Waterless. Het kleinood bespaart meer dan 50.000 liter water per jaar, zeg maar het debiet van een doorsnee urinoir. En er zit geen reukje aan, zegt verkoopsmanager Christoph Kubitza. De urine wordt opgeslokt door een ‘ecoval’ - een laag afbreekbare vloeistof die een natuurlijke barrière vormt tegen geurhinder.

Het heeft het bedrijf naar eigen zeggen zeven jaar gekost om de Amerikanen te overtuigen dat urinoirs zonder spoeling milieuvriendelijk én hygiënisch zijn. Nu proberen we hetzelfde te doen in andere delen van de wereld.

Het spoelingvrije urinoir is één van de vele uitvindingen die te zien waren op het Wereldwaterforum, nog tot morgen (22 maart) in Mexico-stad. Het forum trok 13.000 zakenlui en vertegenwoordigers van overheden en de Verenigde Naties. Ze vergaapten zich aan nieuwe diensten en innovatieve producten van 320 bedrijven uit 27 landen, van waterzuivering op zonne-energie over in-twee-uur-tijd-opstelbare latrines tot digitale systemen die lekken kunnen opsporen in waterleidingen.

Volgens de meeste standhouders dragen de uitvindingen bij tot de finaliteit van het Wereldwaterforum: de 1,1 miljard mensen helpen die geen toegang tot zuiver drinkwater. De gebrekkige toegang tot water brengt een vloedgolf van menselijk leed met zich mee. Tachtig procent van de sterfgevallen en ziektes in ontwikkelingslanden worden toegeschreven aan cholera, tyfus, diarree, polio en andere ziektes die zich verspreiden door of dankzij water.

De technologieën die het verschil maken, zijn doorgaans heel eenvoudig. De watervoorziening op het platteland in Nicaragua is de afgelopen tien jaar met een vierde toegenomen door de introductie van de touwpomp, die tot 35 meter diep water ophaalt. De pedaalpomp verovert Bangladesh. In dat arme land zijn al een half miljoen van deze pompen geïnstalleerd.

Mirakeloplossingen bestaan echter niet. Touwpompen mogen in Nicaragua een succesnummer zijn, in Afrika slaan ze niet aan, zo bleek uit een rapport dat de ngo Netherlands Water Partnership (NWP) deze week voorstelde.

De Peruaan Fernando Chanduvi heeft in zijn lange carrière als topman van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FAO) een wijze les geleerd: Er zijn heel wat goedkope en duurzame technologieën op de markt, maar vaak werken ze niet omdat men geen rekening houdt met de mensen en met de lokale omstandigheden. Alice Bouman, voorzitter van Women for Water Partnership, beaamt: De watertechnologie heeft ongelofelijk veel vooruitgang geboekt, maar het effect ervan zal nihil zijn als de lokale gemeenschappen niet zelf bepalen hoe ze die toepassen.

Op Wereldwaterdag, woensdag 22 maart, voeren de Belgische vakbonden, milieugroepen, wateractivisten en ontwikkelingsorganisaties actie om te protesteren tegen de privatisering van watervoorzieningen. Ze willen een menselijke ketting maken tussen de kantoren van de Europese Federatie van privé-waterbedrijven en de Europese instellingen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.